Kételkedik Putyinban Merkel

Angela Merkel német kancellár folytatni kívánja a párbeszédet az orosz államfővel az ukrán válság megoldása érdekében, ugyanakkor kételyei vannak Vlagyimir Putyin tárgyalási készségét illetően. Ezt a kancellár jelentette ki egy szerdai lapinterjúban.

A Sächsische Zeitung legfrissebb számában megjelent interjúban – amelyből a hírügynökségek előzetesen ismertettek részleteket – Angela Merkel rámutatott: nagy súlyt helyez arra, hogy a tárgyalások fonala az Oroszországgal szembeni szankciók ellenére se szakadjon meg Vlagyimir Putyinnal. Utalt ugyanakkor arra, hogy érez némi kételyt az orosz államfő tárgyalási készségét illetően.

A német kancellár nyomatékosan hangsúlyozta, hogy elfogadhatatlan számára Putyin eddigi magatartása. Az európai alapértékek közé tartozik, hogy – mint fogalmazott – “mi európaiak tiszteletben tartjuk a másik állam területi integritását, továbbá, hogy a határokat nem változtatjuk meg egyoldalúan”. Merkel szerint a Krím félsziget annektálásával Putyin ezzel ellentétesen cselekedett.

Ukrajnának – szabadon és demokratikusan – magának kell döntenie alkotmányáról, politikájának irányultságáról, továbbá az egyes régiókat – mint például Kelet-Ukrajnát – megillető önállóságról – jelentette ki a kancellár, hangsúlyozva, hogy ezt az orosz államfőnek is tiszteletben kell tartania.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez