Búcsú az internettől – drákói szigor Szingapúrban

A szupergazdag és ultramodern városállam 140 ezer hivatalnoka hamarosan búcsút inthet a világhálónak. A kormány úgy döntött: a 100 ezer kormányzati számítógépet lekapcsolják az internetről. Miért ? Mert félnek attól, hogy feltörik az adatbázist!

Szingapúrban a világ sok más államához hasonlóan hackerek rendszeresen megpróbáltak behatolni a rendszerbe. A kormány úgy véli: nemegyszer hírszerző szervezetek megbízásából cselekedtek.

Ezért a szigorú döntés: jövő májusig fokozatosan lekapcsolják a kormányzat számítógépeit az internetről. Mindez egyáltalán nem jelenti azt, hogy leállítanák a kormány informatikai reformprogramját. Nemrég jelentették be: 2,8 milliárd dollárt szánnak erre a célra Szingapúrban, ahol az egy főre jutó GDP immár meghaladja az Egyesült Államokét is.

Mihez kezdenek ezek után az államhivatalnokok, akik üres óráikban állítólag pornót nézegettek munkaidőben? Ezt ezután is megtehetik, de ehhez már a saját okos telefonjukat vagy tabletjüket kell használniuk. Az informatikai reformmal megbízott kormányzati hatóság szerint a rendszert csakis úgy lehet hatékonyan megvédeni, ha a számítógépeket lekapcsolják az internetről. A szigorítást sokan nem értik Szingapúrban, de a kormány szerint ez a jövő útja: az államhivatalnokok számítógépei a külvilág felől elérhetetlenné válnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez