Mégsem olyan becsületesek? Esernyőtolvajok Japánban

A japánokról köztudott, hogy nagyon becsületesek. Ritkán veszik csak el azt, ami nem az övék, sőt van, hogy még a talált holmiról is inkább lemondanak, mint hogy megtartsák. Ez kiderül a statisztikákból is, melyeket szintén imádnak készíteni. A kedvező kép most az esernyők miatt megbukni látszik.

Japánban az esernyő érdekes dolog. Nemcsak azért, mert számtalan féle létezik belőle, az olcsó, pár száz forintos változattól, egészen a modern, tologatható, csak esőben mintát kirajzoló változatokig, de különös kultúrája is lett. Az éttermek, üzletek például a bejáratnál esernyőtárolót tartanak, amiből, ha úgy tetszik, még el is vehetünk egyet, ha kell. Sőt, a japánok esernyőt tesznek a fejük fölé akkor is, ha erősen süt a nap.

etjdebfrsdbdsbdsb

Mivel az olcsó esernyők nem nagy tételek, viszont nagyon praktikusak tudnak lenni, Hokkaidó szigetén (japán északi része) létrehoztak ingyenesen kölcsönözhető esernyőszolgáltatást is. Mintha valami különös kötődésük lenne a japánoknak az ernyőkhöz, egészen elképesztő. Azonban most, úgy tűnik, a lehetőséget megszüntetik, mert a közelmúltban 1500 esernyőből 1100-at nem hoztak vissza a kölcsönzők.

umbrella_stand-2

Az egyszerű átlátszó esernyőket a város, Hakodateban logójával látták el, és vasútállomások környékén lehet elvenni őket, összesen 6 forgalmas helyen. Úgy gondolták, ez nagyon szép gesztus lehet a turistáknak, hogy legyen ernyőjük, ha éppen nagyon tűz a nap, vagy esik az eső. De sajnos egyre több ember nem vitte vissza az ernyőket, a készletből végül már csak 400 darab maradt.

A cég egyébként nem hagyta annyiban, és nyomozni kezdett, hogy hová tűntek az ernyők. Mint kiderült, a turisták nem okolhatók, mivel a szállodákban, éttermekben csupán 14-et találtak. Ez azt jelenti, hogy az ernyők a helyi lakosoknál vannak. Mivel elég nagy költség rendszeresen pótolni az ernyőket, valószínűleg a szolgáltatás megszüntetik. Az országban más helyeken egyébként esernyőzár is van, hogy ne vigye el senki azokat.

Umbrella_lockers,_Plaza_Sunshine_City_hotel,_Tokyo,_Japan_(13869858594)

Korábban a cég még bővíteni akarta a szolgáltatást, de most olyan csalódottak, hogy valószínűleg felhagynak a tervükkel. Érdekes, hogy ilyen komolyan veszik azt az ernyőügyet, miközben Japánnal ellentétben nálunk szinte sehol nem biztosított még az ernyők elhelyezése sem. Pedig milyen jó lenne.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez