Lemondott az EU törökországi nagykövete

Lemondott Hansjörg Haber, az Európai Unió törökországi nagykövete kedden Ankarában – jelentette a török média. A diplomata egyelőre nem adott magyarázatot döntésére.

Uniós források azt közölték: hivatali és nem személyes okok állnak a háttérben.

Haber korábban többször bírálta Törökország hozzáállását az unióval március 18-án kötött menekültügyi megállapodáshoz, egyik nyilatkozata miatt a török külügyminisztérium májusban be is kérette. Az egyezmény végrehajtására utalva ugyanis újságírók előtt úgy fogalmazott: “a német nyelvben van egy közmondás, amely szerint kezdd úgy, mint egy török, és fejezd be úgy, mint egy német, de ebben az esetben pont fordítva történt”.

Az EU és Törökország között az utóbbi hónapokban egyre feszültebbé vált a viszony a szerződés sarkalatos pontjait illetően. Az unió a török állampolgárok schengeni vízummentességének egyik feltételeként azt kérte Ankarától, hogy enyhítsen az EU szerint túl tágan értelmezett terrorellenes törvényen, amit Törökország határozottan visszautasít.

Ráadásul a német szövetségi parlament (Bundestag) június elején népirtásnak minősítette az Oszmán Birodalomban az első világháború alatt folytatott örményellenes vérengzéseket. A határozattal kapcsolatban Ankara válaszlépésekre készül.

Hansjörg Haber tavaly október 1-jétől látta el EU-nagyköveti feladatát Törökországban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez