Emberi gondatlanság vagy gyújtogatás okozhatta Kanada legdrágább erdőtüzét

Minden valószínűség szerint emberi tevékenység – gondatlanság vagy gyújtogatás – okozta a pusztító erdőtüzet a kanadai Fort McMurrayben és környékén – közölték helyi idő szerint kedden a hatóságok; a katasztrófa következtében több mint 90 ezer embert kellett kitelepíteni és leállt az egész ország olajkitermelésének negyede.

A rendőrség az állampolgárok segítségét kérte annak megállapítására, mi vezethetett Kanada történetének legköltségesebb tűzvészéhez és történt-e bűncselekmény. Hozzátették, hogy a villámlást kizárták a lehetséges okok közül.

 

Travis Fairweather, a tűzvésszel kapcsolatos tájékoztatásért felelős, Alberta tartománybeli egyik illetékes azt mondta, számos emberi tevékenységhez kapcsolódó történés kiválthatta az erdőtüzet a lakóautók használatától kezdve a tábortüzeken, leszakadó ipari és elektromos vezetékeken át egészen a gyújtogatásig.

A tűzvészt május elsején észlelte először egy helikopteres erdészcsapat a kanadai olajmezők közelében fekvő Fort McMurraytől tizenöt kilométerre délnyugatra. A gyorsan terjedő lángok 72 órán belül elérték a város határát és jelentős pusztítást okoztak annak számos negyedében.

A szerencsétlenség miatt több mint 90 ezer embernek kellett elhagynia otthonát. Fort McMurray és környékének lakói közül továbbra is ezrek élnek átmeneti szállásokon.

A város épületeinek tíz százaléka a lángok martalékává vált.

Elővigyázatosságból tucatnyi olajhomokból olajat előállító létesítményt leállítottak.

 

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez