Brazil válság újratöltve – az ügyvivő elnök is benne lehetett a botrányban

Michel Temer, Brazília jelenlegi ügyvivő elnöke is részt vett a Petrobras részben állami olajvállalat keretein belül kialakított, bonyolult vesztegetési rendszerben – derült ki helyi idő szerint szerdán Sergio Machadónak, a Petrobras egyik leányvállalata, a Transpetro nevű cég egykori elnökének a bírósági vallomásából.

Az idei nyári olimpiának otthont adó dél-amerikai ország hónapok óta súlyos belpolitikai válsággal küzd a Petrobras körül kirobbant, kiterjedt korrupciós botrány miatt. Dilma Rousseff brazil elnököt májusban azért függesztették fel hivatalából, mert azzal vádolják, hogy 2010-es és 2014-es választási kampányait vesztegetésekből finanszírozta. Ezen felül azt vetik Rousseff szemére, hogy két évvel ezelőtti újraválasztása érdekében kozmetikázta az államháztartás mérlegét.

Rousseff korábban “árulónak” minősítette a korábban alelnöki pozíciót betöltő Temert, s úgy véli, államcsínyt követtek el ellene.

Machado vádalkut kötött a hatóságokkal, így információkért cserébe a Petrobras-ügyekben játszott szerepe miatti büntetését enyhíti a brazil igazságszolgáltatás.

Elmondása szerint Temer 2012-ben személyesen kért a Petrobras körüli vesztegetési ügyletekből, “a Transpetro céggel szerződésben álló vállalkozások illetéktelen forrásokból” származó pénzeszközöket – mintegy 1,5 millió realt (több mint 120 millió forintot) – ahhoz, hogy egy képviselő Sao Pauló-i polgármesterré választását finanszírozzák.

Az ügyvivő elnök hevesen tagadta, hogy valaha is csúszópénzt fogadott volna el vagy köze lenne a korrupciós hálózathoz, amely tíz év alatt több mint kétmilliárd dollárral rövidítette meg a Petrobras, vagyis részben a brazil állam vagyonát.

Machado azt mondta, Temer és még számos politikus, köztük Renan Chalheiros, a szenátus elnöke és Henrique Eduardo Alves idegenforgalmi miniszter – mindketten Temer pártja, a Brazil Demokratikus Mozgalom Pártja (PMDB) tagjai – fogadott el tőle kenőpénzt.

Az egykori cégvezető vallomása még rosszabb fényben tünteti fel a Temer-kormányt, amelynek húsznapos fennállása során már két minisztere távozott szintén a Petrobras-botrányban való érintettsége miatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez