Ateisták kálváriája Kenyában

120 tagja van az ateisták közösségének Kenyában, ahol a vallás nagyon nagy úr. Az AIK (Ateisták Kenyában) szervezet 2013-ban alakult és azóta vár a hivatalos elismerésre.

“Már azt hittük, hogy bejegyzik az egyesületünket” – mondta a közösség vezetője. Ám az egyházak közbeléptek, és újra elhalasztották a bejegyzést. Az ateisták kálváriája tovább folytatódik Kenyában.

Miért félnek ennyire egy 120 tagú közösségtől, melynek tagjai egy hónapban egyszer vagy kétszer találkoznak egymással egy étteremben Nairobiban? Az egyházak nagy súllyal vannak jelen a politikai életben Kenyában, ahol a sok törzsből álló társadalom jelentős részben vallási alapon szerveződik. A lakosság döntő többsége, 85 százaléka keresztény. Ez a brit gyarmati uralom eredménye. A keresztények többsége valamilyen protestáns felekezet tagja. Ezeket a felekezeteket gyakran az Egyesült Államokból pénzelik. Az ateisták fő ellenfele a pünkösdistai szekta, mely nagyon befolyásos Kenyában, és amelynek jelentős amerikai kapcsolatai vannak. Állítólag ők intézték el, hogy az ateisták szervezetét ezúttal se ismerjék el.

Nem könnyíti meg a döntést, hogy Kenya lakosságának 7%-a muzulmán. A valóságos szám sokkal magasabb, hiszen Kenyában van a világ legnagyobb menekülttábora, ahol sok szomáliai él. Szomáliában az iszlamista fanatizmus évtizedek óta fontos szerepet játszik az ország életében. Kenyában is gyakoriak az iszlamista merényletek. Ilyenkor gyakran gyanusítják a szomáliai bevándorlókat a terrorakciók elkövetésével.

A keresztény és muzulmán egyházak harcban állnak egymással, de méginkább az ateizmussal. Ezért a 120 tagú társaságnak még nagy türelemre van szüksége Kenyában, ahol talán türelemből van a legkevesebb. A dühös és elégedetlen szegény tömegeket az egyházak tartják kordában. Ezért Kenyában a politikai hatalom ugyancsak óvakodik az ateizmustól, hiszen így elveszíthetné fontos szövetségeseit, a különböző egyházakat, melyek a létminimum közelében vegetáló tömegeket távol tartják a lázadástól – és persze az ateizmustól is…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez