Indítóállásban egy észak-koreai rakéta – riasztás Japánban

Észak-Korea indítóállásba helyezett egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát az ország keleti partvidékén – jelentette kedden a Yonhap dél-koreai hírügynökség.

A tájékoztatás szerint valószínűleg egy Muszudan típusú rakétáról van szó, de egyelőre nincsenek arra utaló jelek, hogy már kilőtték volna vagy hogy ez hamarosan megtörténik.

Phenjan legutóbb májusban hajtott végre kísérletet egy ugyanilyen típusú rakétával, de nem járt sikerrel, ahogy előzőleg áprilisban három alkalommal sem.

A dél-koreai védelmi minisztérium egyik tisztségviselője a Hszinhua kínai hírügynökségnek elmondta, hogy figyelemmel kísérik a fejleményeket. A japán hadsereget eközben riasztották egy lehetséges észak-koreai rakétakilövés miatt.

A Muszudan rakétát először 2010-ben mutatták be egy phenjani katonai parádén. A kommunista országnak feltehetően mintegy ötven ilyen, 2500-4000 kilométeres hatótávolságú rakétája van, amely eléri Japán bármelyik pontját, de az Egyesült Államok okinavai és guami támaszpontját is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez