Kim Dzsongun az idő ura lett

Észak-Koreában bejelentették, hogy az órákat 30 perccel visszaállítják, hogy saját phenjani időzónát hozzanak létre. Ezzel törik meg az „imperialista és gonosz” japánok által közel egy évszázada használt időzónát.

A változás szerint a szokásos időben Észak-Koreában 30 perces különbséggel kell számolni. Vagyis 8:30 lesz a GMT +9 óra esetében, fél órával tehát lemaradva Dél-Korea mögött. Az észak-koreaiak szerint az időváltozást a héten hagyták jóvá a parlamentben, és augusztus 15-én lép hatályba, a Koreai-félsziget japán uralma alóli felszabadulás 70. évfordulóján.

„A gonosz japán imperialisták megbocsájthatatlan bűnöket követtek el, amikor megfosztották Koreát saját időhasználatától, miközben kíméletlenül eltaposták a földet”- írja az észak-koreai hivatalos hírügynökség, a KCNA.

A standard idő egyébként korábban GMT +8:30 volt Koreában, de 1912-ben a Japánok megváltoztatták a ma használt időre. A KCNA szerint a parlamenti határozat „a szakemberek és az emberek rendíthetetlen hitét és akaratát bizonyítja, a koreai felszabadulás 70. évfordulóján”.

Szöul Egyesítő Minisztériuma, mely a határon túli ügyekkel foglalkozik, elmondta, hogy a két Korea közötti időkülönbség miatt számos kihívással kell majd megküzdeni. Például a közös tulajdonban lévő Keszong ipari komplexum műveleti irányítása esetében, mely Észak-Koreában van.

„Rövidtávon lehet némi kellemetlenség az ipari telep ki- és belépési rendszerénél”- mondta Jeong Joon-hee, a minisztérium szóvivője.

„Hosszabb távon pedig lehet, hogy nehezíteni fogja az erőfeszítéseket, hogy egyesítsük a szabványokat és csökkentsük a különbséget a két Koreai között.”

Dél-Korea ma is a Japán hivatalos időt használja, vagyis Szöulban és Tokióban is ugyanaz az időzóna érvényes. Korábban Dél-Koreában 1954-ben visszaálltak már egyszer a korábbi időre, hogy ezzel is jelezzék a japán uralom megszűnését, de 1961-ben Park Chung-hee, aki katonai puccsal jutott hatalomra, visszaállította azt.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez