Fel a fejjel – Szöuli kampány a mobilosokért

A világ egyik legnagyobb városában figyelmezető jelzéseket raktak ki, hogy ezzel próbálják védeni a szüntelenül mobiljukat nézegető gyalogosokat.

A gyalogosok a napi frissítések mellett valami másra is felfigyelhettek Szöulban, már ha nézelődtek egy picit. A városban kampány indul a biztonságos gyalogos közlekedésért. Egyre több ugyanis Dél-Koreában az olyan közúti baleset, ami mobiltelefonok bámulása miatt történik. Öt év alatt majdnem kétszeresére nőtt a gázolások száma, 2014-ben 1000 ilyen eset történt a közlekedési hivatal szerint.

A probléma nem újkeletű Ázsia fejlett országaiban, ahol a lakosság több mint 80%-ának van okostelefonja. A legtöbb embernek valamiért gyaloglás közben támad kedve írogatni vagy tartalmat böngészni, játszani. Hogy csökkentsék a balesetek számát, Szöulban most 300 figyelmeztető táblát helyeztek el a forgalmas helyeken. Később sokkal több tábla kerülhet még ki.

„Olyan helyekre tettünk táblát első körben, ahol a legtöbb a gyalogos fiatal, mivel a legtöbb okostelefon-használó 30 év alatti” – mondta Kim Ooc-Kyeong szöuli képviselő, aki a projektért felel.

Figyelembe véve, hogy a táblák célközönsége szinte alig néz felfelé, nehéz elképelni, hogy észre fogják venni az egyértelmű figyelmeztetést a lámpaoszlopon.

„250 figyelmeztető jelet raktunk a járdára is, hogy a lefelé néző gyalogosok is észrevegyék azokat” – mondta Kim. Azonban úgy tűnik, még ezt sem veszik észre.

„Mindig a telefonomat nézem, és még egyáltalán nem láttam ezeket e jeleket és táblákat. Talán még többet kéne kirakni belőlük” – mondta egy 29 éves férfi. „Szerintem a járdán a jelek túl kicsik ahhoz, hogy észrevegyük őket” – tette hozzá.

1da09d34-384b-11e6-9a6a-3421f730b241_image_hires

A dél-koreai okostelefon-felhasználók átlagosan napi négy órát beszélgetnek, csetelnek a mobilon. Az állami adatok szerint a felhasználók 15%-a függő. Szöulban most a táblák hatékonyságát tesztelik az év végéig, ettől függ, hogy bővítik-e a projektet.

Hasonló kampánnyal már próbálkoztak Kínában is, ahol külön sáv van a járdán a mobilosoknak. Európában a belgiumi Antwerpenben szintén létrehoztak ilyen sávot, hogy a gyalogosok ne zavarják egymást. Németországban Augsburg városában lámpát telepítettek a villamosátkelőknél az okostelefont bambulók figyelmeztetésére.

BxYOsFuIMAAVCRD

2014-ben egy szimulációból kiderült, hogy ha 1500 ember a telefon nézegetése közben megpróbál átkelni Tokió közismerten zsúfolt Shibuya negyedének ötzebrás kereszteződésén, csupán egyharmaduk képes átjutni anélkül, hogy ne menne neki másoknak, ne esne el, vagy ne tenné el közben a mobilt.

letöltés

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez