Kislányokat erőszakoltak meg természetfölötti erőre vágyó fegyveresek

A Kongói Demokratikus Köztársaságban 75 feltételezett milicistát tartóztattak le szexuális erőszak és gyilkosságok gyanújával.

Nagyon fiatal lányokat erőszakoltak meg a milicisták Dél-Kivu tartományban. Azért, mert azt hiszik: az ilyen szexuális kapcsolat természetfölötti erővel ruházza fel őket – írja a BBC honlapja.

A letartóztatottak között van a tartomány egyik vezetője is, akiről az a hír járja, hogy a militáns csoport feje.

A Kongói Demokratikus Köztársaságban csaknem egy évtizednyi polgárháború után az ország nagy részén már normalizálódott a helyzet, de a felkelők még ma is hajtanak végre erőszakos akciókat a keleti végeken.

Az igazságügyi miniszter arról számolt be, hogy a 75 embert a múlt héten tartóztatták le, többrendbeli szexuális erőszakért: körülbelül 30 kislányt erőszakoltak meg csoportosan Kavamu faluban. A szóban forgó vezetőt, Frederic Batumikét azzal is vádolják, hogy ő rendelte el egy német mérnök, Walter Müller és egy kongói emberi jogi aktivista, Evariste Kasali meggyilkolását.

Az ENSZ ottani emberi jogi irodájának vezetője üdvözölte a lépést, azt mondta, örül, hogy a hatóságok véget vetnek az ilyen rémes praktikáknak, és bíróság elé állítják azok felelőseit. A kongói konfliktus 5 millió ember életét követelte 1994 és 2003 között.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez