Japánban a császár is vonattal utazik

Japánban a tömegközlekedés nem csak praktikus, de népszerű is. Olyannyira, hogy még a japán császár is vonatra száll, ha el kell mennie valahova. Persze nem utazik egyedül.

Ha a japán császár elindul valahová feleségével, több tucat testőr és kísérő tart vele. Ha valamilyen konferenciára, találkozóra kell elmenniük, bizony még ők is a vasutat választják, bár az is igaz, hogy külön császári vonat áll a rendelkezésükre.

Ennek ellenére mégis lehet találkozni a japán uralkodóval, hiszen a nyilvános állomásokon megy be a peronra. Egy twitter-felhasználó nemrég a Tokió állomáson csípte el a párt – ez van a legközelebb a császári palotához. Akihito császár és felesége, Micsiko itt szálltak be, és az is nyilvánvaló volt, hogy milyen biztonsági intézkedések vannak ilyenkor érvényben.

37 fős személyzet kíséri az uralkodó párt. Hogy pontosan kinek mi a szerepe, az nem világos, de legalább 15 sötét öltönyös férfi testőr van, akiknek a szemét semmi nem kerülheti el.

Útja során a császár és felesége kedvesen üdvözli az embereket, mosolyog és integet. Egyszerű öltözékben jár az uralkodó, akár egyszerű nyugdíjasnak is lehetne nézni. Szinte meglepő, hiszen a világháború előtt a császár még olyan hatalomnak számított, mint egy istenség.

Ma már a császár csupán jelképesen uralkodik, és maga is éppen úgy vonattal közlekedik, mint bárki más.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez