Biblia és hadsereg – érettségi izraeli módra

A fiúknak 3, a lányoknak 2 évet kell szolgálniuk a hadseregben az érettségi után Izraelben. Hogyan befolyásolja ez a végzősök életét és a vizsgákat? – kérdeztük Shira Gushpantz-tól, aki a Katzenelson középiskolában érettségizett Kfár Szábában.

Hány éves korukban érettségiznek az izraeli diákok?

– Nálunk az érettségit bagrutnak hívják és két részre osztva tesszük le a középiskola két utolsó évében, 17 és 18 évesen. Először a társadalomtudományokból, másodszorra a reáltantárgyakból és a nyelvekből vizsgázunk.

Miért van kettéválasztva?

– Azt hiszem, azért, hogy ne legyünk annyira leterhelve. A felosztásról az oktatási minisztérium dönt és az érettségi menetrendedet a középiskola legelején megtudod. Ezen nem lehet variálni.

A két részben összesen hány tantárgyból kell érettségizni?

– Hét kötelező és legalább egy kötelezően választható tárgy van. Kötelező a matematika, a történelem, az angol, a társadalomismeret, a héber, a Biblia és a sport. Ezek mellé én a biotechnikát választottam. Csak angolból van írásbeli és szóbeli is, a többi mind írásbeli.

isr

A sportról és a Bibliáról mesélj egy kicsit!

– A sportnál csak azt kell megmutatni, hogy elég fitt vagy-e. Nem sporttörténetről és nem is akadémiai magasságokról van szó. Ami a Bibliát illeti: én nem ortodox, hanem sima iskolába jártam. Nekünk jóval lazább ez, inkább csak hagyománytiszteletből kell belőle vizsgázni. A kérdések sem különösebben szigorúak, leginkább az olyan fontosabb személyekre vonatkoznak, mint például Noé, József, vagy Mózes. El kell magyarázni egy-egy történetet, hogy mi a lényege, mit tanít a mai embernek.

Könnyű puskázni a tesztírás idején?

– Elég szigorúak a körülmények. Eleve nem azok a tanárok íratják, akik tanítanak bennünket. A felügyelő tanárok pedig folyamatosan grasszálnak és figyelik, nehogy csaljon valaki. Ha valakit mégis elkapnak, azt kizárják és csak a következő évben próbálkozhat újra. A teszteket nem mondanám nehéznek. Egyedül a matekra szokott panasz lenni, valahogy az mindig nehezebb a vártnál.

Izraelben a fiúknak és a lányoknak is szolgálniuk kell a hadseregben. A kötelező sorkatonaság kiváltható valahogyan az érettségivel vagy az egyetemi felvételivel?

– Teljesíthető ez az egyetem után is, de akkor hosszabb a szolgálat. Olyan is van, hogy ha a hadsereg támogatja az én orvosi tanulmányaimat, akkor bizonyos időt náluk kell orvosként dolgoznom a végzés után. Azoknak nem kell szolgálniuk, akiknek valamilyen súlyos fizikai vagy mentális betegségük van, de például az ortodox nőknek sem kell.

iz2

Mennyi idővel az érettségi után hívnak be?

– Ez szinte minden esetben változó, mert különböző pozíciókra hívnak. Szóval júniusban érettségizünk, és utána júliusban, augusztusban kezdődik a katonai szolgálat. De sok esetben akár később is lehet. Fontos tudni, hogy az érettségi nem feltétele a katonai szolgálatnak.

Az egyetemi felvételit befolyásolják az érettségi eredmények?

– A legtöbb izraeli egyetem keveri a dolgokat. Egyrészt figyelembe veszik az érettségit, másrészt íratnak egy tesztet is. Ebben matekot, angolt és hébert kérdeznek. Hogy a két rész milyen arányban esik a latba, az egyetemenként változó.

Hogyan ünneplitek az érettségit és a középiskola végét?

– Májusban van egy ünnepség, amikor elköszönünk az iskolától. Júliusban, a vizsgák után pedig van egy bál. Azt hiszem, ezt az amerikaiaktól másoltuk. Ilyenkor szépen felöltözünk, táncolunk és pontot teszünk az előző 12 évre. Maga a bizonyítványosztás nem nagy dolog, mert akár hat hónapig is kell várni, míg megkapod. Az adott iskolától függ, hogy visszahívja-e a diákokat egy közös alkalomra, vagy csak behívnak, hogy gyere és vidd haza az érettségi bizonyítványod.

Képek: magánarchívum, Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez