Egyre többen vannak a szupergazdagok Kínában – az ország ebben is az élre tör

Hatmillió jüan felett számít valaki szupergazdagnak a Mennyei Birodalomban manapság. Ez nem egészen egymillió dollárt jelent. Csakis befektetett pénz jöhet szóba, ingatlan nem.

Jelenleg 2,07 millió család rendelkezik ilyen vagyonnal, a számuk 2020-ra csaknem megkétszereződik, eléri a 3,88 milliót. Ekkor minden valószínűség szerint Kína lesz a legtöbb gazdag ember hazája.

Mit jelent ez pénzben kifejezve? Jelenleg 113 ezer milliárd jüannal számolhatnak a privát banki szolgáltatást nyújtók Kínában – ez 17 ezer milliárd dollár!  Az összeg 2020-ban várhatóan 200 ezer milliárd jüanra növekszik. Ez évi 12%-os növekedést jelent. Ennek a hatalmas összegnek 51%-a szupergazdagoké lesz.

Mennyi pénzt vittek ki ebből külföldre? Ezt nagyon nehéz felbecsülni, mert legálisan ennek a lehetősége ugyancsak korlátozott. Hivatalosan a hatalmas összegnek mindössze a 4,8%-a van külföldön befektetve. Ez az arány 2020-ra 9,4%-ra emelkedik – írja az amerikai és kínai bankok közös elemzése. Megkérdezték a szupergazdag családokat: van-e pénzük külföldön? Az 1074 megkérdezettből csak 788 állította azt, hogy igen. De a többség közölte: a közeljövőben tervez befektetést külföldön.

A New York Times tudósítója azt jelentette Pekingből, hogy a Kínát kormányzó kommunista párt vezetői mind milliárdosok dollárban is! A tudósítót kiutasították, és a New York Times oldalát hosszú ideig nem lehetett elérni Kínából. Azt tehát, hogy kinek mennyi pénze van a Mennyei Birodalomban, továbbra sem illik megkérdezni, tekintettel arra, hogy a korrupcióellenes nyomozók sasszemmel figyelnek. Abban viszont kevesen kételkednek, hogy egyre több a szupergazdag Kínában, amely hamarosan azzal büszkélkedhet: itt él a legtöbb dollármilliomos a világon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez