Menekült milliomos – mini gazdasági csoda Kenyában

Napi 10 ezer dollár a bevételem – mondja az etióp katonatiszt, aki 2001 óta egy isten hátamögötti menekülttábor lakója Kenyában. 192 ezer lakója van a tábornak, mely az ENSZ menekültügyi hivatalának a támogatását élvezi. Csakhogy az ENSZ-nek nincs elég pénze, miközben egyre több a menekült…

Itt jön a képbe a 41 éves Meslin Getahun. Az etióp katonatiszt az életét féltve érkezett ide, semmije sem volt. Ma már az ő vállakozása uralja a menekülttábort, ahol pékség is működik és nemrég nyílt étterem. Zöldséget és gyümölcsöt is termesztenek a menekültek, akik abból a pénzből kezdtek el vállalkozni, melyet az etióp milliomostól kaptak. A mikrohitel-láncolat, mely a bankokat az etióp vállalkozón keresztül köti össze a menekült vállakozókkal, szemlátomást jól működik. A mobilfizetés szinte általános. Talán meglepő, de Kenya a mobilfizetés világbajnoka. Most már szinte minden menekült családnak van legalább egy okostelefonja.

Istennek hála, jól megy az üzlet – mondja az etióp milliomos. Aki kereskedőházának kapujára nagy betűkkel kiírta: Jézus az Úr! Az ENSZ menekültügyi hivatala elismeri a mini gazdasági csoda jelentőségét. Közölték: támogatják az etióp vállakozó és családja bevándorlási kérelmét. Hogy hol akarja folytatni Kenya után az etióp menekült milliomos? A cél Washington DC, USA.

Fotó: Le Monde Afrique

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez