Legyen egy kis zöld az életünkben – Mini mohakertek Japánból

Japánban megjelentek a miniatűr zen kertek, vagyis mohakertek, melyek egy kis zöldet, apró természetet hoznak az életünkben, piciny „élővilág” hozzáadásával.

Az apró lakásokban, ahol egyébként igen nehéz növényeket tartani, igazi ökoszisztéma hozható létre, kicsiben. Minden lakás kiváló kiegészítője lehet az a miniatűr növényvilág, melyet Japánban mutattak be nemrég. Kétségtelenül van valami megnyugtató a növényekben, mert valahogy a természetre, az egészségre emlékeztetnek minket. Vannak, akik imádják a virágokat, de nem mindenki engedheti meg magának, hogy kertje legyen. Van megoldás.

asdfvasdgdsfgdf fvadfsdfsda vxdfgvsdfgsd

Egy japán tévéműsorban is megjelentek a mini mohaterráriumok, melyek egyre közkedveltebbek a hírességek körében is, hobbiként. A csodálatos, szőnyegszerű textúra, melyet a moha teremt, olyan vizuális élmény, melyet mindenki otthonában akar tudni, még az énekesek, színészek is.

Sok helyi kertész azt mondja: a mohaterráriumoknak gyógyító erejük is van. Ha a lakásban növények vannak, az megnyugtató az ember számára, így metafizikai gyógyhatással is számolhatunk. Vagyis már attól is jobban lehetünk, ha a növényekkel és azok harmóniájával foglalkozunk. A miniüvegekben elhelyezett világok még arra is alkalmasak, hogy néhány kis állatfigurát is befogadjanak.

fsdagdfgd sadfasdfdsf

A moha annyira divat lett Japánban, hogy már turisztikai terv is van rá: például szállodai szobák építkeznek a puha moha hatásra, vagy kapható például mohafagyi is. Sok rendezvény és workshop létezik, ami segítséget nyújt azoknak, akik otthon mohával szeretnének foglalkozni.

asfdfasdf moss-2

Íme a moha fagylalt.
Íme a moha fagylalt.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez