Entebbe ostromának 40. évfordulója – a sikeres túszszabadító rajtaütés

„Egyszerű üzenettel jöttünk a Tanácshoz: Büszkék vagyunk arra, amit tettünk, mert megmutattuk a világnak, hogy egy ilyen kis ország, mint Izrael, ilyen körülmények között is az emberi méltóságot, életet és szabadságot tekinti a legfőbb értéknek. Nemcsak azért vagyunk büszkék, mert megmentettük több, mint száz ártatlan ember életét, hanem azért is, mert cselekedetünk különös jelentőséggel bír az emberi szabadság ügyének szempontjából.” (Chaim Herzog izraeli ENSZ-nagykövet, 1976)

Uganda múltja súlyos bűnökkel terhelt. Az 1962-ben bekövetkezett felszabadulás után kilenc évvel a gyarmati hadsereg egy volt tisztje, Wadie Haddadldi Amin Dada ragadta magához a hatalmat. Totalitárius uralma kezdetén a nyugati világ szívélyes politikai partnereként, Izrael által is támogatott szövetségesként ismerhette meg.

De Amin az 1972-es müncheni olimpián meggyilkolt izraeli sportolók elleni vérfürdő után már olyan levelet küldött Kurt Waldheim ENSZ-főtitkárnak, amelyben Hitlert méltatta a zsidók kiirtására tett erőfeszítéseiért, a palesztin terroristákat pedig méltó utódként üdvözölte.

IMG_8939Néhány évvel később, 1976. június 27-én két német és két palesztin terrorista eltérítette az Air France 139-es járatát, amely Tel-Avivból Párizsba tartott, Athén érintésével. Először a líbiai Bengáziba irányították, majd az ugandai Entebbébe. A túszejtők a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (Popular Front for the Liberation of Palestine-PFLP) és a német Forradalmi Sejtek (RZ) tagjai voltak. Amin Dada szívélyesen üdvözölte az „igazságos ügyért harcoló” palesztin géprablókat. Az elnök szívélyes „vendéglátónak” bizonyult, és a terroristák használatára bocsátotta a reptéri terminált, ami lehetővé tette, hogy újabb palesztin fegyveresek csatlakozzanak hozzájuk, sőt, katonaságot is kirendelt a védelmükre. A 248 túszból és a 12 főnyi személyzetből végül egy francia és az izraeli származású utasok kivételével mindenkit elengedtek a terroristák.

A túszejtők követelése volt, hogy a Palesztinában, Kenyában, Franciaországban, Svájcban, Nyugat-Németországban fogva tartott 53 társukat engedjék el. A terroristák fenyegetőztek, hogy ha követeléseiket július 1-jéig nem teljesítik, akkor elkezdik kivégezni a túszaikat. Az izraeli kormány, hogy időt nyerjen, beleegyezett a túszok szabadon bocsátásába és sikerült elérnie, hogy a kivégzések határidejét kitolják július 4-éig. A Mennydörgés Hadművelet során az eddig készültségben álló 29 fős elit kommandóosztag, a Szajeret Matkal elindult július 3-án Tel-Avivból négy különböző irányban, hogy ne keltsenek feltűnést. Yonatan Netanjahu alezredes, a későbbi izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu bátyja vezette őket.

IMG_8937

Alacsonyan, a Vörös-tenger felett harminc méteren repültek, így elkerülték az egyiptomi és a szaúdi radarokat. Hatalmas előnyük volt az izraelieknek, hogy az entebbei repülőteret és a terminált izraeli cégek közreműködésével építették fel, így a tervrajzok és egyéb fontos dokumentumok a rendelkezésükre álltak a túszmentő akció megtervezéséhez. Az izraeli titkosszolgálat, a Moszad sem tétlenkedett, kikérdezték a gépről elengedett túszokat. Az elmondásuk alapján az izraeli kémek elég pontos képet kaptak a terroristák létszámáról és fegyverzetéről. A július 4-ei akcióban körülbelül negyven ugandai katona halt meg, a civilek közül hárman vesztették életüket a tűzharcok során. Az osztag parancsnoka is elesett, egy orvlövész lőtte szíven a reptér irányítótornyából. Ő volt az egyetlen izraeli áldozat.

IMG_8940

Idi Amin volt a történelem egyik legveszélyesebb és legmegveszekedettebb diktátora. A támadás után dührohamában kivégezte titkosszolgálatának tagjait, ahogy az őt kezelő orvosokat és nővéreket is. Hasonló sorsra jutott az országban élő több száz kenyai állampolgár is, mivel úgy gondolta, hogy az akcióban Kenya is részt vett.

IMG_8941

A túszmentés mindössze 51 percig tartott, és a nyugati világ humanitárius cselekedetként, hőstettként könyvelte el, amely precizitása miatt is helyet érdemel a modern kori hadtörténelemben. Az ugandai túszdráma krónikáját több sikeres film is feldolgozta: Victory at Entebbe; Raid On Entebbe; Mivtsa Yonatan (Operation Thunderbolt); The last King of Scotland.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez