Mégsem jártak a világ tetején – hamisította az Everest képeket az indiai rendőrpár

A most indult nepáli nyomozás talán kikövezi az utat egy új hegymászási rekordszabályozásnak. Egy indiai pár hamis fényképeket készített, amelyeken a Csomolungma tetején láthatók.

Dinesh és Tarakeshwari Rathod, akik mindketten rendőrök, azt mondták: megmászták a világ legmagasabb hegyét. Nemrég Nepálban kiderítették, hogy a kétséges ez az állítás, mert a csúcson készült fotók vélhetően hamisak. A nepáli turisztikai hivatal korábban igazolta a pár eredményét.

Ezek után a hegymászók internetre feltöltött képeit már ők is gyanúsnak találták. Kiderült: a fotókon a ruhák nem egyeznek. Az indiai pár ezen képek alapján szerezte meg az igazoló tanúsítványt.

efewrfewf

„A nyomozás folyamatban van, és a vizsgálóbizottság le fogja leplezni a csalást, ami – ha kiderül -, súlyos büntetést vonhat maga után” – mondta Kumar Shrestha a Nepáli Turisztikai Hivataltól. „Azt a látszatot kelteni, hogy megmászták a csúcsot, gyakorlatilag bűncselekmény” – tette hozzá.

Nem sokkal ezután az indiai hatóságok is elkezdtek nyomozni a csalás ügyében, miután további nyolc másik hegymászó is panaszt tett a pár ellen. A mászók szerint a csalók megalázzák a valódi hegymászók erőfeszítéseit.

„Nem kétséges, hogy komolyabb tanúsító rendszerre van szükség. Valószínű, hogy lesznek javaslataink ezzel kapcsolatban” – mondta Shrestha.

A legutóbbi tavaszi szezonban összesen 456 ember, köztük több mint 250 külföldi mászott fel a Mount Everest csúcsára, annak ellenére, hogy két egymást követő évben is voltak halálesetek. A hegymászás jelentős bevételt jelent az elszegényedett himalájai ország számára, amely különösen rossz helyzetben van a legutóbbi nagy földrengés óta. Akkor közel 9 ezer ember halt meg országszerte. A földrengés még lavinát is okozott, ami megölt 18 embert az alaptáborban.

2014-ben például, amikor egy lavina 16 nepálit ölt meg, csak egy hegymászó érte el a csúcsot.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez