Még maradnak a NATO katonái Afganisztánban

A NATO tagországai megállapodtak abban varsói csúcstalálkozójukon, szombaton, hogy fenntartják a szövetség stabil katonai jelenlétét Afganisztánban.Jens Stoltenberg NATO-főtitkár újságíróknak nyilatkozva bejelentette: a tagországok elkötelezték magukat amellett, hogy 2020 végéig folytatják az afgán biztonsági erők finanszírozását, és már “majdnem összejött” az ehhez szükséges évi ötmilliárd dollár.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár újságíróknak nyilatkozva bejelentette: a tagországok elkötelezték magukat amellett, hogy 2020 végéig folytatják az afgán biztonsági erők finanszírozását, és már “majdnem összejött” az ehhez szükséges évi ötmilliárd dollár.

Obama ezt megelőzően arra kérte a NATO vezetőit, hogy hosszabbítsák meg az afganisztáni tálibok elleni háború támogatását.

Az Egyesült Államok évi 3,5 milliárd dollárt ígért az afgán erők támogatásához, a kabuli kormány pedig várhatóan évi félmilliárddal járul hozzá. A többi NATO-tagország együtt vállalna évi egymilliárdot, és Stoltenberg szerint ez az összeg már majdnem együtt van vállalások formájában.

A támogatásokból 352 ezer afgán katonát és rendőrt lehet szolgálatban tartani.

Stoltenberg hozzátette: még nem lehet tudni, a szövetségesek hány katonájukat hajlandók az afganisztáni nemzetközi kiképző és tanácsadó misszióban tartani, de a szombati vállalások fényében a létszám 12 ezer körül stabilizálódik. A végleges szám idén őszre kialakul – mondta.

Obama a héten jelentette be, hogy az Egyesült Államok a korábban tervezett 5500 fő helyett 8400-ra csökkenti 2016 végére az Afganisztánban állomásozó amerikai katonák számát. A mostani létszámhoz képest ez mindössze egy 1400 fős csökkentést jelent. Most összesen 13 ezer külföldi katona van Afganisztánban, az Egyesült Államok után Németország, Törökország és Olaszország adja a legtöbbet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez