Obama: a NATO-nak garantálnia kell a balti államok és Lengyelország biztonságát

Az Egyesült Államok elnöke erről a londoni Financial Timesban írt röviddel azelőtt, hogy Varsóban megnyílt volna a NATO csúcsértekezlete. Ez lesz az utolsó NATO csúcs, melyen Obama részt vesz hiszen ősszel elnökválasztást tartanak az Egyesült Államokban.

Obama arról ír, hogy a NATO négy zászlóaljat állomásoztat majd a három balti államban, illetve Lengyelország keleti részén. Ennek célja az, hogy Oroszország megértse: a NATO mindenképp betartja alapító okmányának ötödik paragrafusát. Ez kimondja: egy NATO tagállam elleni támadás olyan, mintha az egész szervezetet támadták volna meg.

Moszkva tagadja, hogy bármilyen támadó terve lenne, de a balti államokban és Lengyelországban nem bíznak Vlagyimir Putyinban. Az orosz elnök ugyanis egyszerre fúj hideget és meleget. Egyrészt bejelenti, hogy a kalinyingrádi tartományban olyan orosz rakétákat helyeznek el, melyek nukleáris tölteteket is hordozhatnak. Másrészt hozzájárult ahhoz, hogy a jövő héten ülésezzen a NATO-Oroszország vegyes bizottság. A balti államokban elsősorban attól tartanak, hogy Moszkva megpróbálja fellázítani a jelentős számú orosz kisebbséget.

A NATO vezetői két napon át tanácskoznak most Varsóban – emlékeztetett cikkében a Reuters. Az orosz kérdésen túl fontos téma lesz az iszlamista terrorizmus ügye. Obama beszélt erről telefonon orosz kollégájával. Vlagyimir Putyin utána annyit mondott, hogy a jövőben együttműködhetnek az USA-val az Iszlám állam ellen. Obama most arról írt a Financial Timesban, hogy konkrét megállapodás nem született ebben az ügyben.

Recep Tayyip Erdogan török elnök Varsóba indulása előtt úgy nyilatkozott: fontos, hogy legyen közös NATO stratégia az Iszlám Állam elleni harcban. Ezt régebben nem sürgette oly hevesen, de az elmúlt napok véres merényletei rádöbbentették: mindenkivel együtt kell működnie a terroristákkal szemben. Ezért nemrég még Putyin elnöktől is bocsánatot kért egy orosz harci repülő lelövése miatt, és közölte: a jövőben összehangolják az iszlamista terror elleni harcot Oroszországgal.

Kép: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez