Furcsán fogadták Kínában az Egyesült Államok elnökét

Barack Obama elnöknek azon az ajtón kellett elhagynia az Air Force 1 repülőgépet, melyet Afganisztánban szokott használni a biztonsági kockázat miatt. Hangcsou repülőterén ugyanis “nem találták” azt a lépcsőt, amely az elnökhöz méltó fogadtatást lehetővé tette volna.

Amikor amerikai diplomaták szóvá tették ezt a kínos malőrt, akkor a kínaiak közölték: ez a mi országunk! Ez a mi repülőterünk! Kevesen hiszik, hogy véletlenről van szó, hiszen May brit kormányfő vagy Putyin orosz elnök esetében megtalálták a kérdéses lépcsőt. Hangcsouban már egy éve készítik elő a G20-as csúcstalálkozót, így aligha valószínű, hogy szervezési hiba történt. Inkább figyelmeztetni akarták Obama elnököt: Kína egyenrangú nagyhatalom!

Obama ugyanis nem egyenesen jött Kínába: ázsiai körutat tett – mutatott rá a brit The Guardian. Ennek során mindenütt hangsúlyozta: az USA megvédi az ázsiai államokat Kína esetleges terjeszkedésével szemben. A dél-kínai tengeren sokfajta érdek ütközik és Washington Kína ellenfeleit támogatja. Nemcsak ez okoz ellentétet Peking és Washington között: a globalizáció megítélésében is vannak különbségek.

A China Daily angol nyelvű lap a G20 csúcs előestéjén hosszú cikket közölt a világgazdaság állásáról. Ebben felróják az USA-nak, hogy a 2008-as pénzügyi válság idején nagyon is számított Peking segítségére, de közben nem biztosított megfelelő helyet Kínának az IMF-ben. Most Amerikában és Európában túlságosan megerősödtek a globalizáció ellenfelei – hangsúlyozza a cikk Donald Trumpra és a Brexit népszavazásra utalva. Kína ennek következtében egyedül áll a globalizáció hívei között – állítja a cikk, a többiek mind a protekcionizmus támogatása irányába tolódnak el.

Kína részesedése a világgazdaságban drámai módon megnőtt az elmúlt évtizedekben, de jelenleg is csak 13,4%. Az USA részesedése 22,2, míg az EU-é 23,8. A kínai gazdaság növekedési üteme továbbra is jóval magasabb, mint az amerikaié vagy az EU-é. Az első kínai G20 csúcson valószínűleg éreztetni akarják ezt a világgal.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez