Trump szerint nyáron még rosszabb lesz

Az amerikai rendőrség és az afroamerikai közösség viszony rosszabb, mint sokan gondolnák – fejtette ki Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje hétfőn az AP amerikai hírügynökségnek, a feszültségek feltételezhető hátteréről és a várható “forró nyárról” is beszélve.

Donald Trump – mint az a Virginia Beach-i kampánygyűlése után adott interjúból kiderül – arra számít, hogy az idei nyáron az Egyesült Államok sok városában nagyon komoly gondok lesznek, és a helyzet csak rosszabbodni fog.
Trump kiegyensúlyozottan szólt a kampányában hangoztatott “törvényesség és rend” retorikájáról, és arról, hogy nagyra becsüli az afroamerikaiak országszerte felszínre törő aggodalmait a rendőrség viselkedése miatt. Hozzátette: szerinte, legalábbis részben, a rendőrök felkészületlensége is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a múlt héten két alkalommal is rendőrök lőttek agyon afroamerikaiakat, ami végül csütörtökön a dallasi tüntetéshez és az ott elkövetett, rendőrök elleni merénylethez vezetett.

Ugyanakkor “nagyon megosztó kifejezésnek” minősítette a Fekete életek számítanak mozgalom elnevezését.
A várható republikánus elnökjelölt előzőleg, Virginia Beachben elmondott beszédében is arról beszélt, hogy azonnal véget kell vetni a rendőrséggel szembeni ellenségeskedésnek, s a rendőrellenes érzelmeket a vietnami háború utánihoz hasonlította, amikor a hazatérő amerikai veteránokat fogadta ellenséges légkör. Ugyanakkor utalt a Louisianában és Minnesotában “bekövetkezett tragikus halálesetekre”, hozzátéve, hogy ez a két eset is bizonyítja, sok még a tennivaló annak érdekében, hogy minden amerikai biztonságban és védve érezhesse magát.

Trump az afroamerikai közösség rossz közérzetét tágabb, gazdasági összefüggésbe helyezte. Szerinte a magas munkanélküliség és az alacsony bérek okolhatók e rossz közhangulatért. “Az új munkahelyek sok gondot megoldhatnak, s mi ismét nagy munkahelyteremtők leszünk” – hangoztatta. “A jó munkahelyeink elvándorolnak innen, elhagyják az országot, mi azonban ismét megnyitjuk országunkat a nagyszerű állások számára, amelyek révén az emberek fantasztikus életet teremthetnek, és boldogok lehetnek majd” – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy mit mondana azoknak az afroamerikaiaknak, akik úgy érzik, hogy a bőrük színe miatt kerülnek a rendőrség célkeresztjébe, Trump így válaszolt: “beszélnünk kell velük”. Hozzáfűzte, hogy a rendőrökkel is beszélni kell. “El kell érnünk hogy az emberek kijöjjenek egymással, ebben az országban az emberek nem jönnek ki egymással, megosztott ország vagyunk” – mondta.

“Amikor Barack Obama elnök a napokban azt mondta, nem hiszi, hogy a helyzet olyan rossz, ahogy azt egyesek gondolják, az jutott eszembe, hogy a helyzet ennél sokkal rosszabb, de annál mindenképpen rosszabb, mint amilyennek Obama gondolja” – fejtette ki a milliárdos politikus, majd ismételten leszögezte, hogy megosztott a nemzet. Utalt arra, hogy az elmúlt napokban tizenegy nagyvárosban voltak tüntetések, mindenütt nagy zűrzavarral, bár a sajtó igyekszik ezeknek csekély jelentőséget tulajdonítani. Trump úgy gondolja, hogy sok városban még nagyobb zűrzavarok várhatóak, és ez csak a kezdet lesz.

A hírügynökség két újságírója megkérdezte tőle, mit szól Rudy Giuliani volt New York-i polgármester vasárnapi interjújához, amelyben a republikánus politikus azt mondta, hogy a Fekete életek számítanak nevű mozgalom “természetéből adódóan” rasszista. “Sokan egyetértenek ezzel, sokan érzik úgy, hogy ez valóban természetéből adódóan rasszista. S nagyon megosztó is a kifejezés, hiszen minden élet egyformán számít” – hangoztatta.

Fotó: YouTube

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez