Egy transznemű zenekar sikere Indiában

Egy transznemű tagokból álló zenekar rabolja el az emberek szívét Indiában. A „6 Pack Band” névre hallgató popegyüttes egyre népszerűbb.

Pharrell Williams Happy című dalát az előadásukban a youtube-on több mint 2 millióan látták, népszerűségük pedig felhívja a figyelmet a transzneműek jogaira.

A transzneműeket Indiában hagyományosan láthatatlan kisebbségnek tekintik, leginkább közlekedési lámpáknál találkoznak velük, ahogy alamizsnáért koldulnak. De a hattagú popzenekar sikere talán mérföldkő lehet a transzneműek megítélésében és jogaiban.

A „6 Pack Band” egy, a múlt héten megjelent bollywoodi film után hívta fel magára a figyelmet – ők énekelték annak betétdalát.

„A transznemű emberek rosszabbul élnek, mint más kisebbségek. A radaron sem látszanak” – mondta a bandával együtt dolgozó Y-Films bollywoodi filmgyártó cég vezetője. „Ez most erőfeszítés arra, hogy a közösség kilépjen a reflektorfénybe, és az emberek beszéljenek róla. Arra gondoltam, miért ne lehetne ezt énekkel és tánccal tenni?”.

Jelenleg mintegy 2 millió transznemű ember él Indiában. 2014-ben az ország legfelsőbb bírósága kimondta, hogy ők is a többiekkel egyenlő jogokkal bírnak, és biztosították jogi státusukat.  Köthetnek házasságok, és örökölhetnek tulajdont. Jogosultak a munkahelyi kvótára és részesülhetnek oktatásban.

A transzneműek (hijras) áldását régóta tekintik előnyösnek esküvők és gyermekszülés alkalmával, de sajnos rengeteg a visszaélés és a kizsákmányolás. Gyakori, hogy saját családjuk dobja ki őket, nem végeznek el semmilyen iskolát, nem kapnak munkát. Így arra kényszerülnek, hogy kolduljanak, a testüket árulják, vagy táncoljanak esküvőkön, hogy megéljenek. Korábban egy transznemű aktivista még egy táncosokat védő érdekképviselet is létrehozott, ami segíti őket a kenyérkeresésben.

A képviselet neve Dancing Queens, mert ahogy ők mondják: „királynők vagyunk és táncolunk”. Az alapító Abhina Aher, aki esküvőket és céges rendezvényeket is rendez.

„Ahogy elkezdtünk egyre többet táncolni, egyre inkább elismertek minket, és nagyobb tiszteletben tartják az egész közösséget” – tette hozzá Aher, aki képzett kathak táncos.

„Bár nagyon kedvezőek a törvények ránk nézve, még mindig óriási a szakadék aközt, ami papíron van, és ami az utcán történik. Még mindig rengeteg az erőszak, és nincs elég munkalehetőség.”

A keleti Orissa állam a múlt hónapban az első lett az országban, ahol transzneműeknek szociális ellátást és lakhatást biztosítottak. Az indiai kormány is erőfeszítéseket tesz, hogy a transznemű embereket még jobban integrálja a társadalomba.

Thána városában, Mumbai közelében több mint ezer transzneműt képeztek a rendőrségen, hogy segítsék a forgalomirányítást.

Mégis a legnagyobb figyelmet a „6 Pack Band” vívta ki, híre még külföldre is elért. A Happy című dal az előadásukban januárban jelent meg, azóta milliók látták. A zenekar tagjai a videóban élénk színű szoknyát, blúzt viselnek, és divatos ékszereket.

Egy másik dalt, ami a transzneműek elfogadásáért vívott harcról szól, már több mint 3,5 millióan nézték meg. A banda egyik reklámkampánya elnyerte a Grand Prix Glass Lion díját Cannes-ben a múlt hónapban, mivel „elősegíti a nemek közötti egyenlőséget és eltörli a sztereotípiákat.”

„A zenekar alapvetően változtatja meg az transznemű emberek megítélését, és ami ennél is fontosabb: elfogadja őket a családjuk és a társadalom. Megtalálták a módját, hogyan éljenek” – mondta Patil, a nemrégiben bemutatott film gyártásvezetője.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez