Mesebeli látnivalók Indiában

Nemcsak a jómódúak világáról, de a szegényebb sorsú közösségek életéről is mesélt Kiss Róbert Richárd műsorvezető az InfoRádió Világszám című műsorában.

Tudtátok, hogy a világ legdrágább fűszernövénye a sáfrány? Majd ezt követi a vanília, aminek annyira értékes az előállítása, hogy néha csak aromaként használják. A kozepsuli.hu beszámolója szerint a rádióműsor azt is megemlítette, hogy négyféle bors létezik, a fekete, a fehér, a piros és a zöld. A fahéj nevében pedig nincs semmilyen csalafintaság. A fűszerfajta valóban a fa kérgéből készül, méghozzá az úgynevezett kasszia kérgéből. Az ananász viszont a tévhitekkel szemben nem fán terem, hanem bokron. Indiában a rengeteg egzotikus íz mellett kóstolót kaphatunk még a jack fruit és a kókusz gyümölcseiből. A legtöbben vegetáriánusok Indiában és előszeretettel fogyasztanak currys rizst az ételeik mellé. Az ételeik egyébként gyakorta csípősek.

Udaipur, Oberoi Udaivilas
Udaipur, Oberoi Udaivilas

Udaipur városában a házasság palotájaként is emlegetik Oberoi Udaivilas gyönyörű épületét. Rengetegen kötnek itt házasságot évről évre. Nem véletlenül nevezik az egyik legromantikusabb városnak. Azt pedig érdemes megemlíteni, hogy Indiában imádnak hatalmas esküvőket és lakodalmakat rendezni. Még az idegen embereket is előszeretettel invitálják a menyegzőkre. A legnépszerűbb esküvőhelyszínek Indián belül Mumbai és Delhi területén vannak.

Miután a maharadzsák címeit visszavonták, rengeteg palotát államosítottak, így történt az is, hogy a legtöbb ilyen hely ma már múzeumként és szállodaként is funkcionál. Nincs ez másképp az Oberoi Udaivilas palotával sem. Sok maharadzsa egyébként ezt követően vált szállodaigazgatóvá.

Jodhpur, Umaid Bhawan Palace
Jodhpur, Umaid Bhawan Palace

Jodhpur rendkívül érdekes település, már csak azért is, mert itt épült India legutolsó palotája, az Umaid Bhawan Palace. Az 1943-ba elkészült palota sajátossága, hogy nyugati és keleti stílusirányzatokat is ötvöz, hiszen az építészek is messziről jött, kultúrájukban gazdag emberek voltak. Az aranyszínű palotában több, mint 300 szoba van, és ez volt az uralkodó család rezidenciája.

A város falai kék színbe tündökölnek. Ezzel jelölik Indiában a magas rangot.

Udaipur, Taj Lake Palace
Udaipur, Taj Lake Palace

Hosszú ideig a radzsput harcosok uralták ezt a területet, akikről az a legenda járja, hogy inkább lovagoltak a halálba (jauhar), mintsem hogy csatát veszítsenek, az asszonyok pedig ezt követően tűzre vetették magukat.

A Taj Lake Palace hatalmas épületén rengetegen dolgoztak és többször át is építették. Híres gyönyörű kertjéről, az ott található alkotásokról és a sokszínű luxus-lakosztályairól. A vendégek kis hajóval közelíthetik meg a ma már szállodaként is funkcionáló palotát.

Az erődből átalakított szálloda 1464-ben épült és 1986-ba nyitották meg, mint hotelt. A létesítményt az egykori uralkodóról nevezték el, hogy így tisztelegjenek előtte. A romantikus épület függőkertje elvarázsolja a turistákat. Labirintusszerű folyosók, virágkertek, fürdőhelyek, előadások és izgalmas fantázianevű paloták várják a turistákat. Érdekesség, hogy a lenyűgöző pompában ragyogó palotáktól nem messze találjuk a szegénynegyedet.

Hatalmas eltérés van az indiai dzsungelek, városok és turistaközpontok között. Sok helyen foglalkoznak növénytermesztéssel, gyűjtögetéssel, és jártasak a kézműiparban. Négy fő kaszt létezik Indiába, de azon belül tovább tagolódnak a rangok. Ezt nagyon komolyan veszik, meghatározza a házasságot, a munkabeosztást, és az egymáshoz való viszonyulást is.

Új-Delhitől 122 kilométerre, Neemrana Fort-Palace
Új-Delhitől 122 kilométerre, Neemrana Fort-Palace

Korábban hallani lehetett arról a történetről, amikor egy pár, akik két különböző kasztból származtak, egymásba szerettek és elszöktek a család elől. Az eset hatalmas felháborodást keltett, pereskedés vette kezdetét, majd komoly ítélettel akarták megszégyeníteni a fiatalokat, de végül a jogvédő szervezeteknek sikerült megoldaniuk a helyzetet.

Másik érdekes történet, amit a műsorvezető mesélt, hogy az egyik közép-indiai falu lakóját egy tigris látogatta meg az otthonában. A ház tulajdonosa arra lett figyelmes, hogy a ragadozó a vacsoráját fogyasztja el az asztalnál. Szerencsére nem támadt rá a házigazdára. Miután végzett, jóllakottan kisétált az ajtón.

Az is előfordul, hogy a falusiakat meglopják a majmok, hiszen az utóbbi időben rendesen elszemtelenedtek a faágakon csimpaszkodó kis állatok, és nagyon leleményesek tudnak lenni, ha élelemről van szó.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez