Párizs: az iszlamista terrort támadni fogjuk Szíriában és Irakban!

Ezt hangsúlyozta Francois Hollande elnök, amikor a nizzai merényletről beszélt az Élysée-palotában. Közölte: három hónappal meghosszabbítják a szükségállapotot, melyet még tavaly novemberben rendeltek el a párizsi merényletsorozat után. A szükségállapot elvben július 26-án ért volna véget, de a legkevesebb 84 halálos áldozatot követelő nizzai merénylet miatt meghosszabbítják három hónappal.

Franciaország az iszlamista terror fenyegetése alá került – hangsúlyozta a köztársasági elnök arra utalva, hogy pontosan a nemzeti ünnepre időzítették a merényletet Nizzában. Francois Hollande azt is elmondta, hogy továbbra is érvényben lesz a Sentinelle (őrszem) terrorellenes program. Ennek az a lényege, hogy a hadsereg is kiveszi a részét a terror elleni harcból – magyarázta cikkében a Le Monde. Hétezer katona állandóan járőrözik, és ha kell, akkor a létszám 10 ezer főre emelkedik.

Francois Hollande nem mondta ki, de az Iszlám Államot gyanúsítja a terrorakció megszervezésével. Ezért is fokozni kívánják a csapásokat az Iszlám Államra Irakban és Szíriában. A szakértők szerint az Iszlam Állám katonailag egyre rosszabbul áll és ezért hajt végre merényleteket külföldön – Törökországban az isztambuli repülőtéren és Franciaországban, Nizzában a nemzeti ünnepen.

Nemrég az Iszlám Állam bejelentette: csecsen hadügyminisztere harc közben meghalt Moszul közelében. Omár, a csecsen készítette elő az isztambuli merényletet. Nincs kizárva, hogy még a nizzai terrorakció is az ő nevéhez fűződik, hiszen a támadást nyilvánvalóan régóta előkészítették. A francia belső elhárítás főnöke a parlament belügyi bizottsága előtt korábban elmondta: fennáll annak a veszélye, hogy az Iszlám Állam a közel-keleti terrort exportálja Franciaország területére is. 

Kép: Wikimedia Commons

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez