A puccs állítólagos vezérének kiadatását várja Amerikától Erdogan

Fetullah Gülen vallási vezető 1999 óta él az Egyesült Államokban. Erdogan szerint az ő hívei szerveztek hatalomátvételt péntekről szombatra virradóra Törökországban. Gülen viszont azt állítja: Erdogan maga csinált puccsot, hogy így erősítse meg a hatalmát. Gülen szerint műpuccs volt Törökországban, és ehhez neki semmi köze sincsen.

Magam is voltam börtönben katonai hatalomátvételt követően Törökországban. Senkinek sem kívánom azt az élményt – mondta az idős vallási vezető Pennsylvaniában. Törökország végképp a demokrácia útjára tért – hangsúlyozta Gülen. A puccsot nem támogatta egyetlenegy politikai párt sem. Tömeges letartóztatások folynak az egész országban: elsősorban katonákat, de bírókat és köztisztviselőket is őrizetbe vettek. Yildirim miniszterelnök arról beszélt, hogy a puccs felelőseit halálbüntetéssel sújtják majd. 2700 bírót kirúgtak az állásából – számolt be a brit The Guardian.

Közben Erdogan arra kérte az Egyesült Államokat, hogy adja ki Fetullah Gülent Törökországnak. Szövetségesek vagyunk – hangsúlyozta Erdogan, aki Varsóban nemrég részt vett a NATO-csúcson, ahol az egyik fő téma a terrorizmus elleni harc volt. Az Erdoganhoz hű sajtó most Gülent Oszama bin Ladenhez hasonlítja.

Kerry amerikai külügyminiszter (aki Obama elnökkel együtt, a puccs idején támogatásáról biztosította Erdogant) óvatosan nyilatkozott a kiadatásról. Ha a török kormánynak lesznek egyértelmű bizonyítékai arra, hogy Gülent felelősség terheli a puccs miatt, akkor az USA fontolóra veszi az ügyet- hangsúlyozta Kerry amerikai külügyminiszter.

Kép: Fetullah Gülen (Wikimedia Commons)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez