Új halálos kábítószer terjed Európában

Az EU kábítószer-ellenőrző hatósága figyelmeztetett a Kínában tömegesen gyártott, rendkívül erős szintetikus opioidok, a nitazének veszélyeire. Ezek a szerek a Baltikumból Nyugat-Európába jutnak, és a heroinpiacra is behatolnak. A nitazének használóinál tömeges haláleseteket okozhat. Tavaly Észtországban és Lettországban a halálesetek számának meredek emelkedésében játszottak szerepet, míg Franciaországban és Írországban több túladagoláshoz járultak hozzá. Az Európai Megfigyelőközpont 2024-es jelentése szerint ezek a rendkívül veszélyes anyagok több százszor erősebbek a heroinnál és még a fentanilnál is.

Néha »szintetikus heroin« néven árulják őket, és a kábítószerpiacon hamisított gyógyszerekben is kimutatták. Az Egyesült Államokban tapasztalt mértékű opioidválság még messze van Európától, de az EU előrejelző rendszerében 2023-ban először bejelentett hét új szintetikus opioidból hat nitazén volt. 2019 óta pedig 16 olyan anyagot detektáltak Európában, amely ehhez a vegyületcsoporthoz tartozik. Alexis Goosdeel, az EMCDDA igazgatója szerint ez egy gyorsan fejlődő drogpiac, ahol a bevett tiltott kábítószerek széles körben hozzáférhetőek, és folyamatosan jelennek meg új, erős szintetikus anyagok.

Kép forrása : https://www.penzcentrum.hu/vilag/20240611/uj-drog-terjed-europaban-ettol-olyan-veszelyes-vizsgalodik-a-hivatal-1152130

Forrás : https://rd.hirkereso.hu/rd/47137442?partner=android

(Visited 13 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez