Még mindig virágzik a kábítószer kereskedelem a Mekong mentén

Rekordmennyiségű kábítószert foglaltak le azok a kínai, thai, mianmari és laoszi rendőrök, akik egy két hónapos, kábítószer kereskedelmet megfékező közös akcióban vettek részt. 2013 után ez már a második ilyen összefogás a Mekong vidékén.

Mintegy 70 százalékkal nőtt a meghiúsított kábszer ügyletek száma az elmúlt két évben és 35 százalékkal több embert tartóztattak le az érintett négy államban – tájékoztatta a sajtót An Guojun /An Kuocsün/ a pekingi nemzeti kábítószer ellenes hivatal helyettes vezetője. Összesen 3.750 kilogramm kábítószert foglaltak le, ebből 170 kiló ópium.

A kábítószer kereskedelem egyik legnagyobb központja továbbra is a nevezetes Aranyháromszög. Ez a nehezen megközelíthető vidék Kína, Thaiföld, Mianmar és Laosz Mekong melletti területeit jelenti, ahol évtizedek óta a lakosság fő foglalkozása a kábítószerek termesztése és eladása. Amikor Mao Ce-tung elnök vörös hadserege legyőzte Csang Kaj-sek katonáit, akkor több hadosztály is erre a területre vonult vissza Kínából. Mivel megélhetésük nem volt, de fegyverük és összeköttetéseik igen, ráálltak a kábítószer üzletre. Évtizedeken át itt volt a világkereskedelem központja, mígnem az amerikaiak által elfoglalt Afganisztán át nem vette ezt a szerepet.

Azóta az Aranyháromszög a második helyre szorult, de így is kiemelkedő szerepe van Kelet-Ázsia ellátásában. Ezért javasolt közös akciót az érintett államoknak Kína, majd levezényelték az első nagy razziát 2013-ban. Már akkoris kínos feltűnést keltett, de a kínai kábszer ellenes főnök újra kitért rá: fegyveres csoportok fedezik a kereskedők akcióit. Kik ők? Nem kizárt, hogy helyi fegyveres milíciák, de az sem, hogy a rendőrség, vagy a hadsereg egyik alakulata így egészíti ki a jövedelmét az Aranyháromszögben.

Kína, Thaiföld, Mianmar és Laosz drogellenes hivatalainak tehát a jövőben is bőven akad majd tennivalójuk. Egyedül nem megy! – ismételte meg az ősi igazságot Permpong Chaovalit a thaiföldi drogkontroll bizottság vezetője, aki kínai kollégáival együtt beszámolt arról, hogy négy állam rendőrei se nagyon bírnak a kábítószer kereskedelemmel a Mekong mentén.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez