Óriás drogfogás – 175 kiló metamfetamin

Hong Kongban, Kantonban, Sencsenben és Csingtaoban kábítószer kereskedő hálózatra bukkant a kínai rendőrség. Kiderült: a szálak Indonéziába vezetnek. A nagy lebukás alkalmából 157 kiló metamfetamin vagyis jég került a rendőrség birtokába.

Összesen több mint 300 kiló kábítószert koboztak el a kínai rendőrök, akik az indonéz kollégáktól kaptak tippeket. Az elkobzott kábítószer értéke 2,6 millió hongkongi dollár vagyis több mint 330 ezer amerikai dollár. Mindez része annak a nagy rendőri akciónak, amely meg akarja állítani a kábítószer terjedését Kína nagyvárosaiban. Peking rendőrei gyakran azt tapasztalják, hogy a kínai kábszer kereskedők külföldiekkel üzletelnek. A külföldiek is általában kínaiak, de indonéz, malajziai vagy épp Fülöp szigeti állampolgárok. Ezért a kínai rendőrség egyezményeket kötött az érintett államokkal: cseréljék ki az információkat a kábszer kereskedelemmel kapcsolatban.
Ennek a nemzetközi együttműködésnek lett most meg az eredménye- hangsúlyozzák a belügyminisztériumban Pekingben. Nemcsak a fejlett keleti és déli részeken okoz növekvő gondot Kínában a kábítószer csempészet, de az elég elmaradott délnyugati területeken is. Ott ugyanis közel van az Arany háromszög /Thaiföld- Mianmar /az egykori Burma/ és Laosz/. Valaha itt volt a világ kábszer előállításának központja, de az utóbbi években Afganisztán vette át a vezető szerepet. Ettől függetlenül az Arany háromszög továbbra is jelentős kábszer exportőr, és a célország legtöbbször a gyorsan gazdagodó Kína. Ezért a pekingi rendőrség ezekkel az államokkal is kötött együttműködési szerződéseket a kábszer kereskedelem elleni harcra. A kábítószerrel kereskedő maffiák immár nem érezhetik magukat biztonságban a határ túloldalán sem. Sőt: a kínai rendőrség olykor külföldön is végrehajt akciókat. Az Arany háromszög egyik maffia főnökét így fogták el a laoszi és mianmari hatóságokkal együttműködő kínai rendőrök külföldön. A maffia főnök korábban kínai rendőröket is meggyilkolt. Ezért pere Kínában volt, halálra ítélték és kivégezték bár nem is volt kínai állampolgár.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez