Ha visszaállítják a halálbüntetést Törökországban, nem lesz EU-csatlakozás

Recep Tayyip Erdogan török államfő nem zárta ki a halálbüntetés visszaállítását a katonai puccskísérlet után, de a döntést a török parlament hatáskörébe utalta egy hétfői interjúban, amelyet a CNN amerikai hírtelevíziónak adott. Hétfőn több uniós vezető és ország politikusa összeegyezhetetlennek találta a halálbüntetést és az uniós tagságot. A puccs nyomán több ezer embert vettek őrizetbe, köztük 103 tábornokot és admirálist, ami a tábornoki kar mintegy harmada.

“Ez nyílt árulás volt” – magyarázta, de hozzátette: “természetesen a parlamentnek kell lépéseket tennie, (…) a vezetőknek össze kell gyűlniük, meg kell vitatniuk (a kérdést), (…) én mint elnök jóvá fogok hagyni minden döntést, amely a parlamentből jön”. Ha visszaállítják a halálbüntetést, Törökország nem csatlakozhat az Európai Unióhoz – szögezte le hétfőn Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és több más vezető európai politikus.

A puccsisták elleni halálos ítéletet követelő “népi” hangokra Erdogan a következőképpen reagált: “az emberek azt kérdezik, miért kellene benn tartaniuk és élelmezniük őket a börtönökben a következő években”. ”Ők gyors befejezést akarnak, mert az emberek hozzátartozóikat, szomszédaikat, gyerekeiket vesztették el, és szenvednek” – érvelt Erdogan.

A török elnök azt is közölte, hogy rövidesen hivatalosan kérni fogják az Egyesült Államokban önkéntes száműzetésben élő Fethullah Gülen hitszónok kiadatását. Gülen korábban Erdogan barátja volt, de az évek során fokozatosan szembekerült korábbi szövetségesével.

Az esetleges amerikai elutasításról Erdogan úgy vélekedett, hogy “van kölcsönös kiadatási egyezményünk”. Gülen tagadja, hogy köze lenne a pénteki puccskísérlethez. A török elnöknek ez az első hivatalos interjúja a nemzetközi sajtóban az események óta.

Az amerikai külügyminisztérium nem sokkal később közölte: nem vizsgálták, hogy Gülennek volt-e köze a törökországi eseményekhez, és “amennyire tudják”, a hitszónok békés életet él Pennsylvaniában. A Fehér Ház azt is tudatta: “ha és amikor” megkapják a kiadatási kérvényt Törökországtól, össze fogják vetni a kiadatási egyezménnyel.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez