Az autójában robbantottak fel egy újságírót Kijevben

Bizonyossá vált, hogy robbanószerkezet okozta Pavlo (Pavel) Seremet Kijevben élő, orosz állampolgárságú újságíró, az Ukrajinszka Pravda hírportál munkatársának halálát szerdán az ukrán fővárosban.

A TSZN ukrán hírtelevízió a helyszínelő szakértőkre hivatkozva arról számolt be, hogy a robbanószerkezetet a Subaru XV típusú személyautó vezetőülése alá szerelték be az elkövetők. Seremet a reggeli órákban a belvárosban haladt, amikor az egyik útkereszteződésben felrobbant vele a jármű.

A kijevi ügyészség sajtótitkára elmondta, hogy az újságíró otthonától mindössze 500-600 métert tett meg a járművel, és akkor következett be a detonáció, amikor befordult az első utcasarkon. Valószínűsítette ez alapján, hogy a kanyarodási manőver hozta működésbe a robbanószerkezetet. A hatóságok többórás helyszíni vizsgálat után kora délután szállították el a kiégett autóroncsot. A rendőrség előzetesen előre megfontolt szándékkal elkövetett gyilkosságnak minősítette az esetet, a fővárosi ügyészég emberölés bűntettében indította meg a vizsgálatot.

Zorjan Skirjak, a belügyminiszter tanácsadója három verziót nevezett meg az újságíró megölésének okaként. Szerinte lehetett az orosz titkosszolgálatok műve, meggyilkolhatták újságírói tevékenysége vagy magántermészetű vita miatt. Az autó Seremet élettársának, Olena Pritulának, a hírportál egyik társalapítójának és vezetőjének tulajdona volt, aki azonban nem tartózkodott a járműben. Kollégáik szerint az utóbbi időben mindketten panaszkodtak arra, hogy valakik megfigyelik őket. A hatóságok azt sem zárták ki, hogy valójában nem a férfi, hanem élettársa, a hírportál egyik társalapító vezetője, Olena Pritula volt a célpont. Szvjatoszlav Ceholko, az ukrán államfő sajtótitkára bejelentette: Petro Porosenko elnök ez utóbbi verzió miatt utasította a hatóságokat, hogy biztosítsanak védőőrizetet Pritulának.

K_EPA201607200791

Seremet legutolsó blogja vasárnap jelent meg az Ukrajinszka Pravda hírportálon. Ebben az újságíró a törökországi katonai puccskísérlet kapcsán arról írt, hogy hasonló Ukrajnában is megtörténhet. Beszámolt arról, hogy a kelet-ukrajnai fronton harcoló Azov önkéntes alakulat volt tagjain nemrégiben bankrablás közben ütött rajta az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) különleges egysége, és az őrizetbe vétel közben tűzharc bontakozott ki, amelyben két elkövető – egy orosz és egy lett állampolgár – meghalt. Rámutatott annak veszélyére, hogy a kelet-ukrajnai fegyveres konfliktusban edződött, de a frontról a civil életbe való visszatérés után a helyüket nem találó “képzett harcosokat” könnyen beszippanthatja az alvilág. Szevhil Muszajeva-Borovik, a hírportál főszerkesztője szerint Seremetet újságírói tevékenysége miatt ölték meg. Az Ukrajinszka Pravda alapítóját és szerkesztőjét, Heorhij Gongadzét 2000-ben gyilkolták meg minden bizonnyal politikai okokból, hivatása gyakorlása miatt.

A nyugatosnak tartott hírportál rendkívül kritikus hangot ütött meg annak idején oroszbarát vezetőkkel, Leonyid Kucsma és Viktor Janukovics volt elnökökkel szemben, számtalan tényfeltáró anyagot közöltek hatalmi visszaélésekről és állami korrupciós ügyekről.

Petro Porosenko ukrán elnök felszólította a hatóságokat, hogy mihamarabb kerítsék kézre a bűncselekmény elkövetőit. Jurij Lucenko főügyész szintén a Facebookon ígéretet tett arra, hogy kollégáival mindent megtesznek a bűnügy felgöngyölítésére.

A helyszíni vizsgálatba bekapcsolódott az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) is.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez