Ingyen van a szülés, ha a baba lány

Egy indiai kórházban nem számolják fel a költségeket a szüléskor, ha az újszülött lány.

Az indiai Gudzsarát államban küzdenek azért, hogy egyenlő legyen a nemek aránya. Egy helyi kórház most arra ösztönzi a szülőket, hogy örüljenek a lányoknak. Mivel Indiában a fiúgyermek még mindig többet ér a családban, mint a lány, eléggé felborult a nemek aránya: jelenleg sokkal több férfi él az országban, mint nő. Ebben egyébként Kína és India az elsők a világon.

Indiában olyan is előfordul, hogy elvetetik a gyereket, sőt meg is ölhetik abban az esetben, ha kiderül, hogy lány. Éppen ezért korábban be is tiltották, hogy a terhesség alatt ultrahanggal állapítsák meg a magzat nemét.

Egy ahmadábádi kórház most teljes mértékben eltekint a kezelési költségektől, ha a pároknak lányuk születik. Mahadev Lohana ügyvezető igazgató pont azért hozta ezt a döntést, mert látta, hogy a családok még mindig inkább a fiúknak örülnek.

cd1e2feb-781e-470e-b49c-b94f3a9f152e_mw1024_s_n_1468913313

„Évek óta figyelem a szülőket. Már amikor terhesek lesznek a nők, azért imádkoznak, hogy fiú legyen a baba. Nagy ünnepet tartanak, ha fiú születik, de a lányok érkezésekor nagy a csalódottság. Ezért döntöttem úgy, hogy támogatni fogom a lányok születését” – mondta.

Ráadásul nemcsak a kórházi költségekről mondanak le, de bulit is tartanak a lánygyermek születésének örömére.

„Az országnak és a közösségeknek örömmel kell fogadniuk a lányok érkezését. Még mindig sokkal több férfi van Indiában, mint nő. Ezen változtatni kell” – tette hozzá az igazgató.

A kórház szerint mintegy 150 pár regisztrált már a kedvezményre. A kórház erőfeszítései, úgy tűnik, sikeresek lesznek: sokan már most lányt akarnak.

„Nem született lány a családban 35 éve. Imádkozom, hogy kislányom legyen” – mondta egy nő az India Timesnak. Nem ez az egyetlen kórház, amelyik támogatja a lányok születését. Egy púnai kórház szintén hasonló programot indított, náluk már több mint 430 lány született.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez