Ha így néznéznénk ki, túlélnénk az autóbaleseteket

Graham az „élő” példája annak, hogyan néznénk ki, ha testünk kifejlesztette volna azt az ellenálló képességet, amellyel túlélnénk az autóbaleseteket.

Az ember arra van tervezve, hogy túlélje, ha tiszta erőből belefut egy falba. E sebesség fölött azonban bármi megtörténhet. Az autók pedig jóval gyorsabban fejlődtek, mint mi magunk. Az autóbalesetek során nagyságrendileg gyorsabban haladunk és sokkal nagyobb erők hatnak ránk, ami sok esetben végzetes lehet.

Graham egy interaktív, mozgatható baba, amelyet ausztrál szakértők hoztak létre, hogy megmutassák: mi lenne szükséges ahhoz, hogy ellenállóbbak legyünk a balesetekkel szemben. A babát egy melbourne-i szobrász, Patricia Piccinini készítette, akinek Christian Kenfield sebész, illetve David Logan autóbaleset-szakértő segített, hogy minél élethűbb legyen.

11557

Grahamnek nincsen nyaka, így nem is tudja azt eltörni, pufi arca megvédi füleit és orrát, a bordái közötti „légzsákok” pedig egyben tartják azokat az ütközés során. Ráadásul térdei minden irányba mozognak, bőre jóval keményebb és ellenállóbb, mint a miénk.

Grahamot egy darabig a Victoria Állami Könyvtárban állítják ki, majd elindul országos turnéjára, hogy felhívja a figyelmet a biztonságos autóvezetés fontosságára. Mert bár Grahamnek sikerült kialakítania egy relatíve biztonságos testet az utakra, nekünk egyelőre nem – így addig is arra kell odafigyelnünk, hogy egymásra figyelve közlekedjünk.

Fotók: Victoria’s Transport Accident Commission

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez