Balettozni tanulnak a dél-koreai katonák

A 15 katona balettozás közben felnyögött, majd miután tanáruk 5-ig számolt és hagyta őket pihenni, megkönnyebbülten felnevettek. Balettozni járnak a dél-koreia demilitarizált övezetben állomásozó fegyveresek.

Hetente egyszer egy csoport dél-koreai katona ott hagyja a demilitarizált zónát, amely elválasztja egymástól Észak-és Dél-Koreát. A katonák táncolni mennek, hogy csökkentsék a stresszt, miközben őrzik a határt.

„Rengeteg feszültség van, amit átélünk a munkánk során. Néha nagyon bizonytalannak érzem magam” – mondja Kim Joo-hyeok 23 éves őrmester, aki kétéves kötelező katonai szolgálatát tölti.

The Wider Image: Ballet classes for soldiers in South Korea

„Amikor viszont balettozom, megnyugszom és megtalálom az egyensúlyt, ezen kívül barátkozom is a bajtársakkal” – mesélte Kim a reuters-comnak. Kim már két éve jár balettozni, és azt tervezi, hogy a katonaság után is folytatja. A hadsereg tagjait minden héten a Koreai Nemzeti Balett balerinája képzi egy program keretében. A program tavalyi indulása óta katonák már szerepeltek a Csajkovszkij Hattyúk tava című előadásában is.

„A hadsereg munkája önmagában is nagyon nehéz, ezért először nem tudtam elképzelni, hogy milyen segítséget tudok én nyújtani nekik” – mondta Lee Hyang-jo balerina, aki tanítja a bakákat.

„De ahogy a katonák apránként megtanulják a balett alapjait, látom, hogy egyre többet nevetnek, így azt gondolom, hogy érdemes idejönnöm” – tette hozzá.

„A balett nagy mennyiségű fizikai erőt igényel, és kiválóan fejleszti az izmokat, növeli a rugalmasságot, és javítja a testtartást. Megkeményíti a testet és a szellemet” – véli Heo Tae-sun alezredes.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez