Miért szeretik a balettet az orosz gyerekek?

Annak ellenére, hogy korán nyugdíjazzák a táncosokat és csak 5 százalékukból lehet szólista, az orosz szülők ma is szívesen íratják gyermeküket balettintézetbe, remélve, hogy egyszer a Bolsoj színpadáról integet majd vissza.

Még ha nem is járnak az előadásokra, minden orosz roppant büszke a balettra. A műfaj népszerűsége ma is töretlen, a gyerekek már 2,5 éves korukban kezdik az iskolát – magyarázta Maria Szubbotovszkaja, az Ilse Liepa Studio egyik alapítója a Russia Beyond the Headlines cikkében. Szerinte semmi más nem edzi úgy a testet, különösen a tartást, mint a balett.

Előnyei ellenére a gyerekek 98 százaléka csupán önmagának balettozik. Bár valószínűleg szeretnék folytatni, de nagyon kevés növendékből lesz híres sztár. Az elmúlt nyolc évben az Ilse Liepa-ból mindössze öten kerültek be az első számú orosz intézetbe, a Moszkvai Állami Balett Akadémiára. Ugyanakkor a tapasztalt tanárok nem tartják reménytelennek az átlagos testfelépítésű diákokat. Szerintük, ha megvan a tehetség, az akarat és a megfelelő képzés, akkor a fizikai adottságokon lehet javítani.

Viszont ha verejtékes munkával sikerül is bekerülni az igazi reflektorfénybe, a csillogás és a siker hamar elillan. A szólistákat ugyanis a harmincas éveik elején nyugdíjazzák. A most 38 éves Natalja Mosztovaja tánctanár szerint, ha 23 éves korig nem sikerül befutni, akkor komolyan el kell gondolkozni, érdemes-e folytatni. A balerinák ezen a ponton szoktak elkezdeni tanítani, vagy pedig más szakmát tanulni. Ráadásul a lányok között jóval nagyobb a verseny, hiszen lényegesen kevesebb kisfiú álmodozik táncos karrierről.

Mindezeken kívül az ár is nagyban befolyásolja, kiből lesz a jövő Anna Pavlovája. Moszkvában például egy három hónapos balett tanfolyam körülbelül 135.000 forintba kerül. Az egyetlen megoldást a szakkörök és különböző tánckörök jelentik, ahová sok gyerek jár – derül ki egy 2012-es felmérésből. Szabadidejében az orosz gyerekek 60 százaléka sportol, ebből 17 százalék táncol, a táncórák közül pedig a balett a második legnépszerűbb.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez