Ne adjanak munkát az észak-koreaiaknak

A japán kormány arra kéri a világot, hogy ne adjon munkát az észak-koreaiaknak. Így Phenjannak nem lesz pénze rakétákra.

A japán kormány együttműködésben az Egyesült Államokkal és Dél-Koreával arra kéri a világ országait, hogy akik eddig alkalmaztak észak-koreai munkásokat, többé ne tegyék. Ezzel el lehetne vágni Phenjan nukleáris és rakétafejlesztéseinek forrásait – írja a South China Morning Post.

Dacolva az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozataival, a nemzetközi közösség figyelmeztetéseivel, Észak-Korea folytatja nukleáris kísérleteit. Miközben Japán, az Egyesült Államok és Dél-Korea éberen figyeli, hogy mikor várható a következő rakétakísérlet, a három ország már tavasz óta azon dolgozik, hogy elvágja Észak-Korea pénzügyi forrásait. A kínai lap meg nem nevezett informátorai szerint a világtól elzárkózó ország a pénzt ugyanis a külföldön dolgozó munkások révén szerzi.

A becslések szerint 50-60 ezer észak-koreai munkás dolgozik külföldön, ami évente 500 millió dolláros bevételt jelent. Phenjan rendszeresen küldi embereit külföldre dolgozni.

Az északiak legfőbb célpontja Oroszország és Kína, de rajtuk kívül csaknem 20 ország alkalmaz észak-koreai munkásokat Délkelet-Ázsiában, a Közel-Keleten, Afrikában. Ráadásul a számuk folyamatosan növekszik, mióta Kim Dzsongun hatalomra került.

nkorean-workers-675x368

Amennyiben Észak-Korea újabb nukleáris kísérletet végez, Japán a Biztonsági Tanács nem állandó tagjaként sürgetni fogja egy olyan határozat elfogadását, amely szankciókat vezetne be az észak-koreaiak külföldi jövedelmére.

Japán, az Egyesült Államok és Dél-Korea már ebben a hónapban magas szintű találkozót tart a témáról Hawaii-n. Nyomást akarnak gyakorolni Oroszországra és Kínára is, melyek kulcsfontosságú szövetségesei Észak-Koreának.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez