Újabb 47 újságírót üldöznek Törökországban

A Zaman című török napilap egykori vezetői és publicistái, összesen 47 újságíró ellen adtak ki elfogatási parancsot a hatóságok szerdán Törökországban a július 15-i puccskísérletet követő tisztogatások keretében – közölte az Anadolu állami hírügynökség.

Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot és egyebek közt a sajtó soraiba is beépülő mozgalmát teszi felelőssé az incidensért. Gülen elítélte a történteket és tagadja, hogy bármi köze lett volna az erőszakos hatalomátvételi kísérlethez.

A Zaman című napilap korábban Gülen hálózatához tartozott, idén március elején azonban állami felügyelet alá vonták a prédikátor által kiépített “párhuzamos struktúrák” elleni fellépés részeként.

Sahin Alpay publicista az előállításánál jelen lévő újságíró kollégák kérdéseire úgy reagált: “Nem nyilatkozom, nem vagyok bűnös. Nem értem, miért állítanak elő, de majd megtudom.”

A sajtó körében hétfőn kezdődtek a tisztogatások, akkor 42 újságíró ellen adtak ki elfogatási parancsot. Gyűlöletbeszéddel és terrorista szervezet támogatásával vádolják őket – világított rá Sakir Fakili, Törökország budapesti nagykövete.

Közülük eddig a híradások szerint 16-ot sikerült előállítani.

Tizenegy újságíróról viszont úgy tudni, hogy már elhagyták Törökországot – nyolcan a puccskísérletet követően, hárman pedig még előtte.

Fotó: MTI/AP/Ali Unal

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez