A Han folyón úszik délre a propaganda

Dél-koreai katonák több tucat műanyag zacskót találtak a folyóban, melyek mindegyike 20 szórólapot tartalmazott.

A Han folyó Dél-Korea negyedik leghosszabb folyója, keresztül folyik Szöul városán, és határfolyó Észak-Koreával. Dél-Korea most azzal vádolta Észak-Koreát, hogy propagandafüzeteket juttat le a folyón. Először fordult elő ilyen eset.

Dél-koreai katonák több tucat, szórólapokkal teli zacskót találtak közel a határhoz a múlt héten – jelenti a déli védelmi minisztérium. A főváros, Szöul csak egy órányira van a határtól. A szórólapok fenyegetéséket tartalmaznak rakétatámadásokról, illetve erősítik a régóta futó propagandát, miszerint Észak nyerte meg az 1950-1953-as koreai háborút  – írja az AP hírügynökség.

0,,18986020_303,00

A háború nem ért véget egyik oldal győzelmével sem, fegyverszünet van. Észak-Korea folyamatosan fenyegeti Délt, hogy intézkedéseket fog tenni, ha Amerika beváltja tervét, és a jövő év végéig fejlett rakétavédelmi-rendszert épít ki Dél-Koreában. Szöuli tisztviselők szerint Észak-Korea a múlt héten három ballisztikus rakétát lőtt a tengerbe.

Szöul válaszul az északi atomrobbantásokra Phenjan ellen szintén propagandát indított. K-pop dalokat sugároztak hatalmas hangszórókon a határ túloldalára. Phenjan gyorsan válaszolt is saját határon átnyúló rádióadással, valamint léggömböket küldött, tele dél elleni szólólapokkal.

Az, hogy a propagandafüzetek a folyón érkeznek délre, először fordul elő. Szöulban úgy vélik, hogy azért használják a folyót, mert a szél most nem kedvez a propaganda-léggömböknek.

north_korea_threatens_strike_over_leaflet_propaganda_october_19_2012

Sokan úgy vélik, hogy Dél-Korea műsorai elérik Phenjant, ami a szigorúan ellenőrzött országban az északi vezetés szerint demoralizálja a katonákat és a lakosságot, és végül gyengíti a ragaszkodást a vezetőhöz, Kim Dzsongunhoz. Közel 30 ezer észak-koreai menekült érkezett Dél-Koreába a koreai háború óta, főleg politikai és gazdasági okok miatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez