Az első amerikai kézátültetett azt mondja: soha nem működtek az új végtagok

Jeff Kepner volt hét évvel ezelőtt az első amerikai, akin „sikeres” dupla kézátültetést hajtottak végre az Egyesült Államokban. A férfi azonban elmondta, hogy a beavatkozás óta egyáltalán nem tudta használni a kezeit.

Kepner még 1999-ben vesztette el mindkét kezét egy vérmérgezés miatt. Onnantól kezdve protézisekkel élte életét – egészen jó körülmények között. Így képes volt autót vezetni és munkáját is meg tudta tartani. Az átültetés, 2009 óta azonban mindkettőre képtelen.

Bár Kepner története nagyon szomorú, orvosai a Pittsburghi Egészségügyi Központban azt állítják, az eset csupán kivétel.

„A másik három beteg, akik átestek az átültetésen, jelentős javuláson mentek keresztül. Ők képesek ellátni magukat, vezetni, dolgozni és iskolába járni” – mondta el Dr. W.P. Andrew Lee a Time-nak.

Kepner helyzete ettől azonban nem javul. Most egyfajta patthelyzetbe került, ugyanis ha eltávolítanák a kezeket, nincs rá garancia, hogy újra tudna protéziseket használni. Ha viszont csak részlegesen távolítanák el azokat, akkor könnyen előfordulhat, hogy a teste elutasítja őket. Érthető tehát, hogy Kepnert semelyik opció nem érdekli:

„Nem akarok még egyszer átesni azokon a beavatkozásokon” – mondta.

Fotó: Wikipedia

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez