Megkezdődött az exodus az ostromlott Aleppóból

Több tucat család hagyta el a várost a már megnyitott humanitárius folyosón keresztül – jelentette a szíriai állami média.

A civileket buszokkal vitték átmeneti menedékhelyekre. A Sana hírügynökség szerint néhány lázadó is megadta magát a kormányerőknek.

Moszkva, Aszad elnök szövetségese csütörtökön jelentette be, hogy összesen négy ilyen folyosót fognak nyitni a város lakóinak és a távozni kívánó lázadóknak. A hírt óvatosan üdvözölte az ENSZ, az Egyesült Államok és több ügynökség is. Washington amiatt aggódott, hogy a terv  egy nagyobb terv része lehet, nevezetesen annak, hogy így kényszerítsék ki Aleppó kiürítését és a lázadó csoportok megadását. A Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló felkelők pedig úgy vélik, hogy a kiürítés valójában erőszakos áttelepítést takar, a hadsereg a humanitárius folyosókkal katonai előnyt akar magának kovácsolni az Aleppóért folyó harcban.

Pénteken az ENSZ szíriai különmegbizottja azt mondta, hogy a folyosókat a világszervezetnek kell működtetnie, és 48 órás tűzszünetet kell biztosítani a biztonságos távozáshoz.

A felkelők uralta Kelet-Aleppóban körülbelül 300 ezer ember rekedt, és augusztus közepére teljesen kifogytak volna az élelemből.

Az orosz hadsereg egyik szóvivője szerint 85 civil és 29 harcos hagyta el pénteken a várost, míg szombaton újabb 52, illetve 24. A 300 ezerből. Szergei Csvarkov altábornagy azt mondta a Rosszija 24 csatornának, hogy további négy humanitárius folyosót nyitnak meg.

Aszad elnök amnesztiát ígért azoknak a lázadóknak, akik 3 hónapon belül megadják magukat. Vannak olyan hírek, melyek szerint a lázadók megpróbálják visszatartani a távozókat. A szíriai ellenzék azt állítja: a kormány célja a folyosókkal Aleppó visszafoglalása. Ugyanis segélyek nem érkeznek, csak emberek távoznak. A brutális üzenet az, hogy vagy elmentek, vagy éhen haltok – vélik.

Aleppó keleti részét nagyrészt a lázadók tartották ellenőrzésük alatt 2012 júliusa óta, de nemrégiben a kormánnyal szövetséges milíciák segítségével, szíriai és orosz légitámogatással a hadsereg visszaszorította őket. A napokban a kormányerők visszafoglalták Beni Zaid városrészt is, ahova elkezdtek visszatérni az évekkel ezelőtt elmenekült lakók.

Az ENSZ, a Vöröskereszt és Washington egyaránt azt szeretnék elérni, hogy rálátásuk legyen arra, valójában mi is történik a humanitárius folyosókkal. Ha ez sikerül, akkor tényleg új lehetőségek nyílhatnak meg – mondja John Kerry amerikai külügyminiszter.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez