Merénylettel hangol az elnökválasztásra az al-Shabab

Legkevesebb tíz ember halt meg a radikális iszlamista terrorszervezet legutóbbi akciójában, amit a szomáliai fővárosban, Mogadishuban hajtottak végre vasárnap.

A terroristák jól bevált gerillataktikájukat alkalmazták, amikor megtámadták a szomáliai rendőrség bűnügyi hivatalát. Először két, bombákkal teli gépkocsit robbantottak fel az épület bejáratánál, majd a fegyvereseik rohamozták meg az épületet. Szemtanúk heves harcokról számoltak be, ezek több mint fél órán át tartottak az épületben. A tűzpárbajban 15-en megsebesültek és legkevesebb 10 ember vesztette életét, köztük  négy civil, egy katona és öt támadó – mondta Hussein Ali rendőrtiszt a Reuters hírügynökségnek.

Az akció után nem sokkal az al-Shabab katonai szárnyának szóvivője, Abdiasos Abu Musab közölte: ők állnak a támadás hátterében.

Az al-Kaidával szoros kapcsolatot ápoló terrorszervezetnek a vasárnapi támadás volt a második nagyszabású akciója egy hét leforgása alatt a fővárosban. A vasárnapi támadást megelőzően a terroristák hasonló akciót hajtottak végre az AMISOM békefenntartó misszió egyik fővárosi bázisa ellen, 13 halálos áldozatott követelve.

Biztonsági szakértők, elemzők ezért nem véletlenül hívták fel a figyelmet arra, hogy a terrorszervezet jelenlegi aktivitása komoly aggodalmakra ad okot. Az országban ugyanis augusztusban elnökválasztást fognak tartani. A kampányidőszak során tartott felvonulások és gyűlések könnyű célpontokká válhatnak a terrorszervezet számára, amely szinte biztosan megkísérel majd valamilyen merényletet végrehajtani, hogy megtörje a szavazók lelkesedését és elijessze őket az urnáktól.

 

kép:hiiraan.com

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez