Hatalmas földrengés lesz – téves riasztás okozott pánikot Japánban

A vasúttársaságok átmenetileg leállították a vonatokat, az emberek pánikolni kezdtek, miután a meteorológiai hivatal riasztást adott ki egy földrengésre ma délután.

A hivatal hibázott: téves riasztás volt, földrengés ugyanis nem jött. A riasztást a vasúttársaságok is megkapták, mégpedig 9-es (!) erősségű rengésről Kantó régióban. Vagyis ugyanolyan nagyról, mint a 2011-es volt.

„Ez hiba volt a részünkről. Őszintén bocsánatot kérünk” – írta később a meteorológiai hivatal hivatalos közleményében.

„Ez lehetett a legnagyobb tévedés 2007 óta, mióta az előrejelző rendszer működik” – mondta Kuszano Tosio, a katasztrófavédelmi hivatal szóvivője a Japan Times-nak. „A hibát elektromos zaj okozta az óceán fenekén” – tette hozzá.

A riasztást a Twitteren is közzétették, mégpedig hivatalos előrejelzésként, így persze több ezren osztották tovább és estek pánikba.

Néhány gyorsvonat teljesen leállt, miután kiadták a riasztást Közép-Japánra. Mostanra már mindenegyik a menetrend szerint jár. A hibás bejelentés 15 perces mobilszolgáltatás-leállással is járt Kanszai, Sikoku és Csúgoku régiókban – mondta el az ország egyik legnagyobb mobilszolgáltatójának, az NTT DoCoMo-nak szóvivője.

A közösségi oldalakon most pletykák keringenek arról, hogy vajon mi okozhatta a tévedést. A leggyakoribb feltételezés a villámok, Godzilla vagy a Pokémon Go.

Kínában ellenben annál inkább volt valódi földrengés a hétvégén. Wuzhou városát 5,4-es erősségű rengés sújtotta vasárnap délután. Sérültekről nem érkezett jelentés, de sok lakóépület megsérült – írja a South China Morning Post.

grgvdgbdfgdfg

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez