Meghalt a szíriai gyereksztár, miközben menekült Aleppóból

Volt Szíriában egy sokak által nézett sitcom. Minden szerepét gyerekek alakították. Egyiküket Abtininek hívták. Most már minden értelemben és visszavonhatatlanul múlt időben.

A sorozatot Szíria második legnagyobb városában, forgatták, Aleppó óvárosának egyik régi kőházában. A helyszín ma az öt éve folyó polgárháború egyik legfélelmetesebb harctere.

Az “Um Abdou the Aleppan” a polgárháború egyik furcsasága. Az első sitcom, amelyet a lázadók kezén lévő területeken gyártottak. 2014-ben sugározta egy aleppói televízió – vicces betekintést adott a háború tépázta, megosztott város mindennapjaiba. Az áram- és vízszünetekkel, a lázadók frakciósodásával, a bombázásokkal és az erőszakkal.

A gyerekszínészek helyesek voltak, és a körülmények dacára volt valami ártatlanság bennük – írja a Saudi Gazette. De a tragikus valóság most beletrollkodott ebbe.

Kuszaj Abtinit, a 14 éves fiút, aki a főszereplő férjét alakította, megölték. Rakéta találta el a menekülőkkel teli kocsit, amelyben ő is ott ült. Hiába volt friss arcával, foghíjas mosolyával és sűrű, fekete hajával helyi celeb.

Az “Umm Abdou the Aleppan” 30, egyenkét 10 perces epizódot élt meg az ellenzéki Halab Ma televízióban. Az egyik forgatásnál három kislány nagyot ugrott egy robbanás hangjára, aztán folytatták a szerepüket. Bassár Szakka rendező azt mondja: azért gyerekeket választott, mert meg akarta mutatni, “hogyan mészárolja le a gyerekkorukat Aszad” (elnök).

Abtini és filmbéli felesége sztereotíp házaspárt játszottak. A férj basáskodó és patriarchális. A feleség okos, de kicsit szédült. Az epizódokat átszövi a politika, a szomszédi, házasságszerzési, mindennapi jelenetek viccesek. De ott van bennük a lázadók propagandája.

Aleppó valamikor Szíria kereskedelmi központja volt, egyedi és virágzó kultúrával. Mára részekre szakadt, egész negyedei állnak üresen, a lakók elmenekültek.

Több tízezren haltak meg a városban 2012 nyara óta. Akkor szakadt részekre Aleppó. Egyes részeit elhódították a lázadók, míg másikakat megtartottak a kormányerők. A két oldal persze egymással harcolt.

Az elmúlt hetekben, négy évvel később a hadsereg szorítása erősödött a felkelők negyedei körül, megkezdődött az eddigi legnagyobb csata Aleppóért. A kormányerők megpróbálták elvágni lázadók menekülési útvonalait. 300 ezer ember került csapdába. Abtini is.

A fiú 10 éves volt, amikor 2011-ben megkezdődtek a kormányellenes tüntetések. Hamar belekeveredett ő is a politikába: demonstrációkon vett részt, nem egyszer idősebb tüntetők vállán ülve. Ellenzéki videókban tűnt fel, Aszad ellen beszélt és Aleppó pusztulásáról. Közben iskolai darabokban játszott, az igazgatója hívta fel rá a rendező figyelmét.

A tévésorozat után a színházban tűnt fel, tavaly nyáron egy lázadót alakított, akit megöltek a kormányerők. Nyáron találat érte a házat, ahol a szüleivel lakott. Édesapja megsérült, tolókocsiba kényszerült. Júliusban úgy döntött: elküldi a gyerekeit Aleppóból. Nehogy így járjanak ők is. Aztán amikor a kocsi a lázadók ellenőrzése alatt álló egyik városrészben haladt, jött a rakéta.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez