Hogy ne lehessen több puccskísérlet – átszervezik a török hadsereget

A török hadsereg átszervezése a NATO szellemiségének és szabályainak megfelelően történik, ami azért szükséges, hogy elejét vegyék további puccskísérleteknek – mondta pénteken Fikri Isik török védelmi miniszter a Reuters brit hírügynökségnek adott interjújában.

“Az átszervezés célja annak a mechanizmusnak a felszámolása, amely lehetővé tett hat kisebb-nagyobb államcsínyt az elmúlt 60 évben. Az intézkedések, amelyeket teszünk … tökéletesen megfelelnek a NATO struktúrájának és szellemének” – jelentette ki Isik.

A hadsereg átalakítása értelmében a légierő, valamint a szárazföldi erők és a haditengerészet parancsnokai is közvetlenül a védelmi miniszternek felelnek majd. A hadsereg egykori tisztjei és ellenzéki politikusok azonban felhívták a figyelmet, hogy az új szabályozás megtöri a parancsnoki láncot.

“Az intézkedések három alapelven nyugszanak. Az első szerint összhangban kell lenniük a demokráciával. A második arról szól, hogy az intézkedések a világban szerzett tapasztalatokra épülnek. Végül pedig ezeknek az intézkedéseknek szavatolniuk kell, hogy senki se kíséreljen meg újabb államcsínyt Törökországban” – szögezte le Isik.

Szerinte 288 török katona, köztük 9 tábornok továbbra is szökésben van a július 15-i sikertelen puccskísérletet követően. A miniszter emellett visszautasította azokat a véleményeket, amelyek szerint az események meggyengítették Törökországot az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezettel és a Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) szemben folytatott küzdelmében.

A Washington vezette nemzetközi terrorellenes koalíció tagjai továbbra is bevetéseket hajtanak végre az IÁ szíriai állásai ellen az incirliki légitámaszpontról, dacára annak, hogy a bázist az államcsíny alatt puccsisták használták – mutatott rá a miniszter.

Isik szerint Ankara a biztonsági szektor átszervezésének keretében növelni szeretné a magánvállalatok és a kisvállalkozások szerepét az ország védelmi iparában.

Recep Tayyip Erdogan török elnök korábban két rendeletet is hozott, amelyek értelmében a NATO második legnagyobb fegyveres erejétől, a török hadseregtől mintegy 3000 katonát bocsátottak el az elvetélt puccskísérletet követően, köztük a tábornoki kar több mint 40 százalékát. Erdogan emellett bezáratta a katonai főiskolákat is. A július 15-i események nyomán a török hatóságok több mint 18 ezer embert vettek őrizetbe, és a megtorlás elbocsátás vagy a munkavégzés alóli felfüggesztés formájában már 60 ezer emberre terjed ki.

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez