Lehull a lepel Argentína szörnyű titkairól

Több mint ezer olyan aktát hozott nyilvánosságra az argentin kormány, amelyek az emberi jogi helyzetet jellemzik az 1976 és 1983 közötti katonai diktatúra alatt. A dokumentumokat Barack Obama amerikai elnök márciusi Buenos Aires-i látogatása után tette hozzáférhetővé az amerikai kormány Argentína számára.

Az 1 081 aktát helyi idő szerint hétfőn Claudio Avruj emberi jogokért felelős argentin államtitkár adta át a Május Téri Anyák nevű, az elkövetett gyilkosságokat és emberrablásokat leleplező társadalmi szervezet és a sajtó munkatársainak. A dokumentumokat 1977 és 1982 között különböző amerikai hivatalos szervek, köztük a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) és a hadsereg készítette, és az argentin diktatúra számos áldozatának vallomását, a katonai kormányzattal amerikai diplomatáknak és kormányzati képviselőknek folytatott beszélgetéseit tartalmazzák.

A “piszkos háborúban”, vagyis mások mellett a marxista felkelők, szakszervezetek és baloldali ellenzékiek hét évig tartó üldöztetése során emberi jogi szervezetek becslései szerint a katonaság csaknem 30 ezer embert hurcolt el és gyilkolt meg. Jimmy Carter elnöksége idején, 1977 és 1981 között Washington bírálta az argentin történéseket, utódja, Ronald Reagan (1981-1989) elnöksége idején azonban az argentin hadseregre szoros szövetségesként tekintett az Egyesült Államok a nicaraguai sandinisták és a hondurasi, guatemalai és salvadori baloldali gerillamozgalmak elleni küzdelemben.

Obama március 24-én látogatott el a dél-amerikai országba, éppen a negyven évvel azelőtt kezdődött, és a junta hatalomátvételét eredményező államcsíny évfordulóján, és azt mondta, hogy az Egyesült Államok későn emelte fel a szavát az emberi jogok védelmében Argentína sötét időszakában. Ezt követően jelentette be, hogy Washington hozzáférhetővé teszi a diktatúráról szóló aktákat.

(A kép illusztráció)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez