Vádat emeltek az előző argentin elnök ellen

Vádat emeltek szombaton Argentínában pénzmosás miatt az ország előző államfője, Cristina Fernandez de Kirchner ellen.

A La Nación argentin napilap jelentése szerint egy őrizetbe vett üzletember, Leonardo Farina tett terhelő vallomást a korábbi elnökre. A tanúvallomás szerint Cristina Kirchner és néhai férje, Nestor, aki az államfői poszton megelőzte feleségét, közberuházásokra elkülönített pénzeket sikkasztottak el és mostak tisztára.

Igazságügyi forrásokra hivatkozva két helyi napilap is azt írja, hogy az ügyészség a Kirchner-kormány egyik minisztere, Juilo De Vido ellen is vádat emelt.

Kedden vették őrizetbe Lazaro Baez vállalkozót is, aki a gyanú szerint a Kirchner-házaspár 12 éves országlása idején, az elnöki pár bizalmas barátjaként jogosulatlan előnyökre tett szert, rendszeresen kapott busás megbízásokat az államtól, s sikkasztott is, a pénzt pedig svájci bankszámlákra utalta.

Cristina Kirchnert pár nappal ezelőtt kihallgatták a hatóságok azokkal a gyanús műveletekkel, spekulatív devizaügyletekkel kapcsolatban, amelyeket elnöksége utolsó napjaiban hajtott végre a Buenos Aires-i jegybank.

Közben a jelenlegi elnök, Mauricio Macri ellen is vizsgálódik az ügyészség, mert az államfő érintett a múlt hét végén kirobbant panamai offshore-botrányban. Két céggel kapcsolatban is felmerült a neve, viszont egyiket sem tüntette fel adó- és vagyonbevallásában. Macri szerint azért, mert pusztán az igazgató volt a cégekben, nem tulajdonos, és bevétele sem származott belőlük.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez