Az igazságügyi minisztérium nem emel vádat a Zimmerman-ügyben

Lezárta a 2013-ban megkezdett szövetségi vizsgálatot az igazságügyi minisztérium Trayvon Martin halálának ügyében, akit a polgárőrként dolgozó George Zimmerman lőtt agyon három éve.

Zimmerman 2012-ben egy járőrözés során került összetűzésbe a 17 éves fekete fiúval. Trayvon Martin fegyvertelen volt. Az esetet követően Floridában már megvádolták az egykori polgárőrt, de az ügyészségnek nem sikerült elérnie, hogy gyilkosság miatt elítéljék. A csak nőkből álló esküdtszék 2013 júliusában felmentette, mert nem volt elég bizonyíték, hogy szándékosan lőtte volna le az afroamerikai fiút.

Az esküdtek között egyetlen színesbőrű nő volt, aki elmondta: „A törvény számomra világos: ha nincs konkrét bizonyíték, hogy a vádlott valóban szándékosan tette a dolgot, akkor nem lehet elítélni. Még akkor sem, ha a szívem azt súgta, hogy bűnös. Félre kellett tennem az érzelmeimet, és csak a tényeket figyelembe venni a döntésnél.”

A floridai bíróság döntése után az igazságügyi minisztérium polgárjogi osztálya úgy döntött, hogy vizsgálatot kezd az ügyben. Itt konkrétan azt vizsgálták, hogy Zimmerman azért lőhette- e le Martint, mert fekete volt. A minisztérium már a vizsgálat megkezdésekor jelezte, hogy nem sok esély van a vádemelésre. Ennek ellenére alapos munkát végeztek, és csak most zárták le a nyomozást, mely a várakozásoknak megfelelően nem eredményez további jogi lépést.

A minisztérium hangsúlyozta, hogy a vizsgálat eredménye nem azt jelenti, hogy Zimmerman tette, ami egy tinédzser halálát okozta, megbocsátást nyert volna.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez