Rekord ideig nem öltek meg senkit New Yorkban

12 napig nem történt gyilkosság New York városában. A bűnügyi nyilvántartások adatai szerint 1963 óta nem sikerült még ilyen hosszú ideig „kihúzni” emberölés nélkül a metropoliszban.

A gyilkosságok száma évről évre csökken a városban, ami jól illeszkedik az általános trendhez az Egyesült Államokban. Az év ezen időszakában természetesen a téli hideg is közrejátszik: kevesebben vannak az utcán, a rendőrök könnyebben tudják ellenőrizni a veszélyesebb környékeket. A kedvező kép azonban az éves statisztikában is megmutatkozik. 2014-ben alig 330 eset volt New Yorkban, ami fele a 2000-es, és negyede az 1985-ös adatoknak. A mostani jó sorozat a hétvégén szakadt meg: Queensben pénteken lőttek meg egy férfit akit egy ideig kórházban kezeltek, de az életét már nem tudták megmenteni.

Bill de Blasio polgármester az utóbbi időben nem volt túl jó kapcsolatban a rendőrséggel. A fegyveres erők úgy érezték a város első embere nem állt ki mellettük, amikor rasszista előítéletekkel vádolták meg a szervet. A mostani jó hír neki is remek alkalom volt, hogy enyhítse a feszültséget, a rendőrség áldozatos munkáját dicsérve.

A bűnözés csökkenése még Brooklyn legveszélyesebb területein is megmutatkozik. A Marcy Projects lakótelepen 1990-ben még 71 gyilkosság történt. Az utóbbi években ez lecsökkent 1-2 halálos áldozatra. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy más erőszakos cselekmények, és a tulajdon elleni vétségek kevésbé csökkennek, de a kedvező tendencia ezeknél is megfigyelhető.

A bűnözési ráta általános csökkenését már évek óta nem a letartóztatások száma eredményezi, amire egy közelmúltban megjelent tanulmány is rámutatott. A valódi okokat azonban még nem sikerült teljesen feltárni. Részben magyarázatot adnak rá bizonyos társadalmi folyamatok: az alkoholfogyasztás visszaesése, magasabb foglalkoztatás és jövedelmek, a lakosság átlagéletkorának növekedése.

A biztonságosabb környezethez hozzájárul a rendőrség hatékonyabb eljárása is. A legtöbb nagyvárosban (New Yorkban is) olyan módszert alkalmaznak, ami különböző adatok alapján segít „előre jelezni” mely városrészekben, és mely időszakokban a legnagyobb a kockázat. Ez lehetővé teszi a rendőri egységek hatékonyabb irányítását. Az erőforrások célszerűbb felhasznáslása a későbbiek folyamán is hozzájárulhat a biztonság növeléséhez.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez