Távozik a drogelhárítás főnökasszonya, mert ügynökeinek a drogkartell küldött prostikat

Az amerikai kábítószer-elhárítás ügynökei Kolumbiában olyan jó kapcsolatot alakítottak ki a helyi kartellekkel, hogy azok prostituáltakat küldtek a szálláshelyükre, ahol hajnalig buliztak – jól betépve! Ezt derítette ki a washingtoni igazságügyi minisztérium belső vizsgálata, melynek nyomán a kábszerelhárítás főnökasszonya lemondott tisztéről és nyugdíjba vonul.

Michelle Leonhart asszony 2007 óta állt a DEA ügynökség élén, tehát valóságos veteránnak számított Washingtonban. Amikor az igazságügyi miniszter jelezte, hogy belső vizsgálatot indít a szervezete és néhány más hasonló intézmény ellen, akkor mégis ellenállt. Nem működött együtt a vizsgáló tisztekkel. Persze jó partnere volt ebben az FBI, mely szintén megtagadta az együttműködést. Nem véletlenül volt ideges a főnökasszony. A vizsgálat igen kínos dolgokat tárt fel: a drogelhárítás szinte minden biztonsági szabályt megszegett, különösen külföldön.

A legszembetűnőbb ez Kolumbiában volt, ahol az ügynökök szinte minden este kábítószeres partikat rendeztek, melyeken olyan prostituáltak voltak jelen, akiket a helyi drogkartell fizetett. Ráadásul a partikat olyan helyen rendezték, ahol a szigorúan titkos információkat őrizték a számítógépek. Az már csak hab a tortán, hogy a hálás maffiózók a távozó amerikai ügynököknek értékes fegyvereket és más ajándékokat adtak. Az eset már csaknem tíz éve történt, de a mostani vizsgálat során derült ki. A DEA emberei külföldön másutt sem álltak a helyzet magaslatán, de a főnökség általában csak megdorgálta őket.

A jelentés nyilvánosságra hozása után a szenátusban és a képviselőházban hevesen bírálták a DEA ténykedését. Így a főnökasszony nem tehetett mást: beadta nyugdíjazási kérelmét. Eric Holder igazságügyi miniszter ezt elfogadta. Egyúttal figyelmeztette a minisztérium alá tartozó összes szervezet munkatársát: prostituáltakat nem fogadhatnak, mert az súlyos biztonsági kockázatot jelent az USA számára.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez