Kötelező drogteszt színészeknek filmforgatás előtt Kínában

Ha egy színész tesztje pozitív lesz, akkor a gázsija kétszeresét kell visszafizetnie. Így rendelkezett Kína egyik fő producere. Nemrég letartóztattak egy kínai filmsztárt kábítószerfogyasztás miatt.

Jackie Chan fiát, Jaycee Chant, aki maga is színész, a bíróság féléves börtönbüntetésre ítélte kábszer-fogyasztás miatt. Az Állami Média Hatóság ezt követően elrendelte: feketelistára kerül minden olyan színész, akit kábítószeres vétség vagy prostitúció miatt elítéltek Kínában.

Két színész erre úgy válaszolt, hogy feltette a drogteszt negatív eredményét az internetre. Kínában a kábítószer fogyasztása évezredeken át gondot jelentett. Sokan a Mennyei Birodalom hanyatlását is ezzel magyarázzák, hiszen a császár hatalmát az ópiumháborúk törték meg leginkább. A Kommunista Párt hatalomra kerülése után vaskézzel vetett véget a kábítószer-fogyasztásnak, annak ellenére, hogy a hadsereg soraiban is igen elterjedt a drogok  használata. Még a marsallok között is volt olyan, aki korábban az ópium rabja volt.

Mao elnök halálát követően enyhült a szigor. Kína gyors modernizációja magával hozta a kábítószer elterjedését az országban. Különösen művészkörökben gyakori e szerek fogyasztása. Ezért az Állami Média Hatóság (Kínában ide tartozik a film is) elrendelte, hogy televíziós és rádiós műsorokban, filmekben nem szerepelhetnek olyan színészek, akiket kábszer vagy prostitúció miatt elítélt a bíróság. Kérdés, hogy megtalálják-e a sztárok a kiskaput, amin keresztül sok mindent el lehet intézni Kínában is.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez